ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τιμή στον Πετρολούκα και σε 14 μουσικούς από το Δελβινάκι

Εικόνα του άρθρου Τιμή στον Πετρολούκα και σε 14 μουσικούς από το Δελβινάκι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2023, 23:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τον βιρτουόζο του κλαρίνου Πέτρο Λούκα – Χαλκιά και 14 ακόμη μουσικούς που αφιέρωσαν της ζωή τους στη μουσική παράδοση τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις 8 Αυγούστου, στο Δελβινάκι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης έκανε λόγο για έναν σεμνό άνθρωπο που πρέπει να αποτελεί πρότυπο στάσης ζωής.

«O Πετρολούκας Χαλκιάς κάποτε είδε άλογο να σηκώνεται όρθιο, ακούγοντας το κλαρίνο του. Είδε και όλους εμάς να κλαίμε και να γελάμε υπό τους ήχους της μουσικής του γιατί έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζει με τις νότες του όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι ένας από τους τελευταίους ζωντανούς μύθους της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς και όλη του η πορεία είναι ένα μάθημα για όσα μπορεί να καταφέρει κάποιος όταν βάζει πάθος, αγάπη και μεράκι στα όνειρά του […]. Παράλληλα θέλουμε να τιμήσουμε και όλους τους καλλιτέχνες του Δελβινακίου για την προσφορά τους στην παράδοση.  Είναι γεγονός ότι το Δελβινάκι αποτελεί τόπο καταγωγής για σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες» σημείωσε.

Για τον Πετρολούκα, μίλησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Δελβινακίου Γιώργος Τσώνης. «Η φήμη του Πέτρου Λούκα – Χαλκιά ξέφυγε από τα σύνορα της χώρας μας αλλά ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ το Δελβινάκι. Τον ευχαριστούμε για όσα έχει προσφέρει και ευχόμαστε έτσι ακούραστα να συνεχίζει να μας συγκινεί με το κλαρίνο του» υπογράμμισε.

Επίσης, για τον κλαρινίστα μίλησε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος είχε αναλάβει την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης. Toυς παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αναστάσιος Γιούνης.

Ο Πέτρος Λούκας – Χαλκιάς ευχαρίστησε το Δήμο για την τιμή και αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του λέγοντας ότι η πορεία της είναι «σημαδεμένη» από την αγάπη για τη μουσική παράδοση και το Πωγώνι.

Οι μουσικοί που βραβεύτηκαν, ήταν          

Κλαρίνο

1. Χαλκιάς Περικλής (Κλης)

2. Χαρισιάδης Κωνσταντίνος (Κωτσιολούκας)

3. Χαρισιάδης Κωνσταντίνος (Κωτσιοδήμος)

4. Χαλκιάς Ιωάννης (Γιαννηχαλκιάς ή Γιαννημέτσιος)

5. Χαλκιάς Χαράλαμπος (Μπαμπηλούκας)

Βιολί

1. Τζούμας Σταύρος (Τσιαβοτζούμας)

2. Χαρισιάδης Απόστολος (Τοληλούκας)

3. Χαλκιάς Αχιλλέας (Αχιλλιάς)

Λαούτο

1. Χαρισιάδης Νικόλαος (Νικολούκας)

2. Κράνιας Ελευθέριος

3. Χαρισιάδης Λάζαρος (Λαζολούκας)

4. Χαρισιάδης Νικόλαος (Νικοδήμος)

5. Μπατζής Κωνσταντίνος (Κωτσιομπατζής)

Ντέφι

1. Μέλης Πέτρος (Λιάρος)

2. Χαρισιάδης Ευάγγελος (Βαγγεληδήμος)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back