ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι ζητάει η Περιφέρεια για τα διόδια

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2017, 18:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τη δικαστική της προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν συνεδρίασε στο αρμόδιο τμήμα του για το θέμα, η Περιφέρεια Ηπείρου ζητάει, όπως διευκρινίζει, την απαλλαγή από την καταβολή διοδίων για τους κατοίκους Μετσόβου, Ιωαννίνων και Δωδώνης.

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται ως απάντηση και στην πολεμική που δέχεται η περιφερειακή αρχή για την απόφαση που απαλλάσσει μόνο τους Μετσοβίτες (ή έχοντες επιχείρηση εκεί) και έχει ξεσηκώσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Η Περιφέρεια τονίζει ότι η απόφαση του υπουργείου Υποδομών είναι μεν ευπρόσδεκτη, είναι όμως και ελλιπής.

«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η Περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των Δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης» επισημαίνει η Περιφέρεια.

Βέβαια, όλα αυτά στον «τυφώνα διοδίων» που κινείται γύρω μας είναι πολύ σχετικά. Όπως σημειώνει η Περιφέρεια για την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, «αυτή αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, που ανέρχονται μόλις σε επτά».

Στην ανακοίνωση, περιλαμβάνονται και τα διόδια στο Άκτιο, για τα οποία η Περιφέρεια ζητάει να απαλλαγούν οι κάτοικοι της Πρέβεζας γιατί «σημαντικός αριθμός  τους, υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς κλπ.  λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου».

Τέλος, η Περιφέρεια αναφέρει κάτι αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δύο δρόμοι, Εγνατία και υποθαλάσσια ζεύξη, είναι δημόσιοι (μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον) και δεν έχουν παράλληλο δίκτυο.

Όλα αυτά, ακόμα και όσα μοιάζουν και είναι φυσιολογικά, είναι και σχετικά στον «τυφώνα διοδίων» που κινείται γύρω μας. Ακόμα και οι μειώσεις ή απαλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο ως αντίβαρο για το επικό χαράτσωμα που περιμένει τους οδηγούς και στην Εγνατία, είναι υπό συζήτηση γιατί δεν αρέσουν καθόλου στο ΤΑΙΠΕΔ. Ως γνωστόν, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βρίσκει ιδιαίτερα θελκτικό ένα δρόμο χωρίς μεγάλα έσοδα…

Η Περιφέρεια Ηπείρου τονίζει στο τέλος της ανακοίνωσης ότι «η  οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διοδίων θα γίνει με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών- αναλογικών διοδίων», κάτι που επίσης είναι σχετικό. Τα αναλογικά διόδια δεν πρόκειται να είναι φθηνότερα από τα σημερινά, ενώ οι πιθανότητες να είναι ακριβότερα, είναι πολύ ισχυρές…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back