ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι συζήτησαν οι πρυτάνεις, τι είπε ο υπουργός

Εικόνα του άρθρου Τι συζήτησαν οι πρυτάνεις, τι είπε ο υπουργός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2017, 22:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε δύο σημεία που συζήτησε η τελευταία Σύνοδος των Πρυτάνεων, στάθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης στη σχετική ενημέρωση. Αφενός, στο θέμα της πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 65 εκατ. ευρώ προς τα πανεπιστήμια, για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες, αφετέρου, στις αυξήσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας για τους μισθούς των πανεπιστημιακών. Ο κ. Καψάλης τόνισε για το δεύτερο, ότι πρακτικά, με την ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό «οδηγούμαστε, τουλάχιστον για τις δύο ανώτερες βαθμίδες σε μειώσεις έναντι και των σημερινών μισθών».

Επίσης, ο πρύτανης πρόσθεσε πως το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια θα αναρτηθεί στις 25 Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστεί λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου. Το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση στις θητείες οργάνων διοίκησης που λήγουν, ωστόσο αυτό αναμένεται να προκαλέσει κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα, στα Γιάννενα η ρύθμιση θα «πιάσει» κοσμήτορες και πρόεδρους τμημάτων. Δύο από αυτούς όμως συνταξιοδοτούνται με το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και τα τμήματα θα μείνουν χωρίς πρόεδρο για τρεις περίπου μήνες, αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση. Ο νέος νόμος προβλέπει μια σειρά διατάξεις όπως η απαγόρευση δεύτερης συνεχούς θητείας για πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις, ο αποκλεισμός της ψηφοφορίας στους φοιτητές για μονοπρόσωπα όργανα, κ.α.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Καψάλης, ο υπουργός κ. Γαβρόγλου υποστηρίζει τις θέσεις των πρυτάνεων για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται άμεση ψήφιση νομοσχεδίου που θα έχει να κάνει με τις δυνατότητες χρήσης και διαχείρισης των αποθεματικών των ΕΛΚΕ, με την απλοποίηση διαδικασιών των προμηθειών, με την εξάλειψη της υπερβολικής γραφειοκρατίας και την εξασφάλιση πρόσληψης ερευνητικού επιστημονικού προσωπικού». Ακόμα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες καταβολής του φοιτητικού επιδόματος και ότι από του χρόνου, θα γίνει μια ειδική πλατφόρμα για γρήγορη εκκαθάριση των αιτήσεων.

Τέλος, σημείωσε πως χρειάζεται σαφές πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με συγκεκριμένα κριτήρια υποψηφιότητας και εκλογής μελών και ότι στόχος τους, πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και η εξεύρεση πόρων για τα ιδρύματα.  

Πιο αναλυτικό ακόμα, είναι το κείμενο της Συνόδου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back