πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι συμβαίνει με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων;

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2024, 22:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νέα διοίκηση στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου έχει αναλάβει καθήκοντα εδώ και τρεισήμισι μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάθε άλλο παρά έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των μελών του ή έστω όλων των μελών του. Αντιθέτως, φαίνεται ότι έχει επιλέξει έναν… δύσκολο δρόμο ακόμα και για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι τυπικά και απλά.

Όπως αν υπάρχουν Δήμοι (και ποιοι) που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς τον ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως γιατί διατίθεται ποσό 4000 ευρώ σε δικηγόρο για να κάνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο έφεση αναστολής κατά απόφασης του υπουργείου Οικονομίας η οποία αφορά μάλλον την επιβολή προστίμου στον Φορέα; Και τι είδους πρόστιμο είναι αυτό; Και για ποιο λόγο επιβλήθηκε;

Το ποιος Δήμος πληρώνει ή όχι τις οφειλές προς τον ΦοΔΣΑ είναι κρίσιμο ζήτημα. Μάλιστα ο Δήμος Ιωαννιτών διαμήνυσε ότι απαιτείται αναλυτική ενημέρωση για να μην αναγκάζεται αυτός να αναλαμβάνει την ευθύνη για όλους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γωγώ Γιώτη ανέφερε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να πληρώσει ξανά δόση που αφορά το τέλος ταφής -μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί μόνο η δόση του α’ τριμήνου. Η κάθε δόση ανέρχεται σε 165.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής συνδέεται και με το γεγονός ότι για το τέλος ταφής η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όπως διευκρινίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την κα Γιώτη, η πίστωση θα εγγράφεται κανονικά στον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά δεν θα πληρώνεται μέχρι να ξεκαθαριστεί προφανώς το τοπίο.

Σημειωτέον ότι οι δόσεις για το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων εξυπηρετούνται κανονικά από τον Δήμο προς τον ΦοΔΣΑ.

Η κα Γιώτη κατέθεσε και στο σώμα μια ατομική ειδοποίηση που έφτασε στην υπηρεσία από τον Φορέα και η οποία αφορά ένα χρέος 30.000 ευρώ. Ένα χρέος που η Οικονομική Υπηρεσία, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να το εξηγήσει και αναμένονται εξηγήσεις από τον ΦοΔΣΑ.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Δωδώνης και πρώην πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, με σημερινή του ανακοίνωση, υπενθυμίζει καταρχάς ότι πριν από αρκετές εβδομάδες ζήτησε σε συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ από τον πρόεδρο, τον δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές των Δήμων. «Η απάντησή του ήταν ότι την επόμενη ημέρα θα τα είχαμε όλα τα μέλη στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Ακόμη τα περιμένουμε» αναφέρει.

Ο κ. Ντακαλέτσης στέκεται ιδιαίτερα στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦοΔΣΑ για την έφεση κατά απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας. Όπως επισημαίνει, επικοινώνησε και με τον διευθυντή του Φορέα για το θέμα για να εισπράξει «ειρωνείες στο ερώτημα για το αντικείμενο της απόφασης».

Ο δήμαρχος Δωδώνης αναφέρει ότι από το περιεχόμενο της απόφασης αλλά από την εισήγηση της υπηρεσίας δεν προκύπτει η ζημιά που υφίστανται τα συμφέροντα του Συνδέσμου ώστε να προκύπτει και η ανάγκη για άσκηση των ενδίκων μέσων. «Αυτό από μόνο του δεν έχει προηγούμενο. Και πολιτικά και ηθικά η Εκτελεστική Επιτροπή είναι εκτεθειμένη. Οφείλει έστω και τώρα να ενημερώσει τα μέλη και τους Ηπειρώτες εκτός αν θεωρούν ότι ο Φορέας είναι τσιφλίκι τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ντακαλέτσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3