«Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα» είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και όπως αναφέρει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε για να τονίσει τη σημασία που έχει η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και την ανάγκη να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα αποσκοπούν στην προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όλων.
Παρά το ανανεωμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία που προκάλεσαν η πανδημία COVID-19, αλλά και η ανάπτυξη βασισμένων σε δεδομένα καινοτόμων υπηρεσιών και θεραπευτικών πρακτικών, παραμένει μία σειρά θεμελιωδών προκλήσεων στην προαγωγή της ψυχικής υγείας: Το βαθιά ριζωμένο στίγμα και οι διακρίσεις εναντίον των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το χαμηλό επίπεδο της γνώσης για θέματα ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό, οι ανεπαρκείς επενδύσεις για την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων μονάδων, όπως σημειώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.
Προσθέτει ότι απαιτείται η ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας, που θα καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Κύριος σκοπός αυτών των μονάδων θα πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η ενημέρωση της κοινότητας, η μείωση του στίγματος και η βελτίωση της επιστημονικής γνώσης.
Επισημαίνει, δε, ότι οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστη ενημέρωση, αυτοματοποιώντας εν μέρει διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες, διευκολύνοντας, μέσω της τηλεψυχιατρικής, την προσβασιμότητα και τη συνεχιζόμενη ψυχιατρική φροντίδα.
«Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί από όσους χαράσσουν πολιτικές υγείας, αλλά και ευρύτερες οικονομικές πολιτικές, ότι οι αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία θα οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε θετικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη», καταλήγει, στο μήνυμά της, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.
Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις αυξανόμενες ψυχικές διαταραχές και τις επιπτώσεις τους στις κοινωνίες, όπως αναφέρει στο μηνυμά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
«Η πρόσφατη πανδημία επιβάρυνε τους ψυχικά πάσχοντες και ανέδειξε προβλήματα στη ψυχική υγεία του πληθυσμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το ισχυρό αποτύπωμα της πανδημίας στον χώρο της ψυχικής υγείας, ειδικά στην αύξηση των καταθλίψεων και στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων καταγράφεται καθημερινά στην κλινική πράξη», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Ο κ. Σιάσος τονίζει ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλη και ιστορική παράδοση στην αντιμετώπιση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, διαθέτει σήμερα σύγχρονες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αττικό» (Α' Ψυχιατρική Κλινική και Β' Ψυχιατρική Κλινική, αντίστοιχα), καθώς και στην Παιδοψυχιατρική Κλινική (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»).
Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες της Ιατρικής Σχολής μέσα από το σημαντικότατο έργο των κλινικών είναι η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν σήμερα την ψυχική υγεία και ευεξία των ατόμων και η ανάπτυξη στρατηγικών ενίσχυσής της μέσα από εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Ιατρικής Σχολής.