Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι καιρό κάνει στο Αρσάκειο Ιωαννίνων;

Εικόνα του άρθρου Τι καιρό κάνει στο Αρσάκειο Ιωαννίνων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2021, 17:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σχολικό μετεωρολογικό σταθμό δημιούργησαν και εγκατέστησαν στο προαύλιο του Αρσακείου οι μαθητές-τριες του Γυμνασίου, για να μελετήσουν το μικροκλίμα της περιοχής. 

Τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας του, καθώς και οι πρώτες μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας τόσο με συμβατικά όργανα μέτρησης όσο και με χρήση διάταξης που περιλαμβάνει μικροεπεξεργαστή Microbit,  παρουσιάστηκαν στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του ΠΤΔΕ Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, 9-11 Απριλίου.

Την ομάδα της Β’ τάξης αποτελούν οι Δαυιδούλα Γεωργοπούλου, Σωτήρης Γιώτης, Ελευθερία  Γκλίναβου, Μαρία Κοντή και Σταυρούλα Παπαδοπούλου και οι καθηγητές τους είναι οι Φωτεινή Ντούρου (φυσικός) και Νίκος Λαδιάς (πληροφορικός).

Στην εργασία τους με τίτλο «Ερευνητές»… του καιρού και του κλίματος, παρουσιάζουν την κατασκευή του μετεωρολογικού κλωβού, τον εξοπλισμό του με μετεωρολογικά όργανα και την εγκατάστασή του σε ενδεδειγμένο χώρο, καθώς και τις μετρήσεις που πήραν από τα θερμόμετρα και το ψυχρόμετρο August, καθώς επίσης και από τους αισθητήρες του Microbit. Τους αισθητήρες προγραμμάτισαν οι ίδιοι οι μαθητές, με οπτικό προγραμματισμό.

Ο μετεωρολογικός σταθμός σταδιακά θα εξοπλιστεί πλήρως, ώστε να προστεθούν στη μελέτη και άλλες μετεωρολογικές παράμετροι και προσεχώς, θα ενταχθεί στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της πόλης, ενώ θα προστεθεί και σεισμογράφος.

Το Αρσάκειο ευχαριστεί τον Άρη Μπαρτζώκα, καθηγητή Μετεωρολογίας του Φυσικού (και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ), και τον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικού, Νίκο Χατζηαναστασίου «για τις πολύτιμές συμβουλές τους κατά την υλοποίηση της εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back