Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 20-01-2020, 14:00
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Καιρικά δεδομένα που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Κέρκυρας κατάφερε να δίνει στο ευρύ κοινό, το 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας μετά την εγκατάσταση και τη δημιουργία μετεωρολογικού σταθμού.

Ο συγκεκριμένος σχολικός μετεωρολογικός σταθμός, που λειτουργεί άκρως επαγγελματικά, είναι το μοντέλο Vantage Pro2 wireless και μετρά συνεχώς τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, την ταχύτητα, την κατεύθυνση του ανέμου, το ύψος βροχής κ.α, και τις αποστέλλει μέσω του διαδικτύου στην επίσημη ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑΛ, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου να ενημερώνεται για τις μετρούμενες καιρικές τιμές, σε πραγματικό χρόνο, αλλά και σε παρελθοντικό χρόνο.

Ο μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε το 2018, στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Παράλληλα μέχρι την εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού του 1ου ΕΠΑΛ, δεν υπήρχε κανένας μετεωρολογικός σταθμός που να έδινε καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την πόλη της Κέρκυρας και που να μπορεί άμεσα ο κόσμος να έχει άμεσα πρόσβαση σε αυτά.

«Υπήρχαν μέχρι τότε μετεωρολογικοί σταθμοί που έδιναν τα δεδομένα γύρω από την πόλη, αλλά όχι μέσα στην πόλη της Κέρκυρας. Έτσι σκεφθήκαμε ότι είχαμε πολλούς λόγους για να το υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι λειτουργεί ικανοποιητικά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο καθηγητής φυσικής του 1ου ΕΠΑΛ, Ηλίας Μπουργάνης.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας δε μεταδίδει καιρικά προγνωστικά των επόμενων ημερών, βέβαια θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Μπουργάνη, «να χρησιμοποιηθεί από άλλα sites που δίνουν προγνωστικά και μέσω των δεδομένων που παρέχει και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων να χρησιμοποιηθεί, ώστε να εξυπηρετεί και για τις προγνώσεις του καιρού».

Το κόστος του μετεωρολογικού σταθμού του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας ήταν μόνο 1.200 ευρώ και αυτό επιδοτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

«Το όφελος από τη λειτουργία του είναι πολλαπλό, καθώς μπορεί ο καθένας να μπει και να δει τα καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όμως συνάμα χρησιμοποιείται από τους μαθητές σε εξειδικευμένα μαθήματα μετεωρολογίας. Είναι διαφορετικό να βλέπεις απλά νούμερα σε ένα βιβλίο και διαφορετικό να βλέπεις τις μετεωρολογικές μετρήσεις σε ένα μετεωρολογικό σταθμό που σου δείχνει πως γίνονται οι μετρήσεις, τι σημαίνει η κάθε μέτρηση, τι σημαίνει το κάθε νούμερο που βλέπεις» καταλήγει ο κ. Μπουργάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα