Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι γίνεται με την εκπαίδευση των προσφύγων;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται με την εκπαίδευση των προσφύγων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2019, 15:44
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους 39 συναδέλφους της στην αξιωματική αντιπολίτευση, ρωτούν την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την εκπαίδευση των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι για το τρέχον σχολικό έτος, δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την ίδρυση των Δομών Υποδοχής & Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και υπογραμμίζουν πως πέρυσι η σχετική απόφαση είχε υπογραφεί εγκαίρως, πριν την έναρξη των μαθημάτων. «Η μη έκδοση της απόφασης έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς σε πόσα και ποια σχολεία θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες δομές» σημειώνουν.

Ακόμα, αναφέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα και με τη μετακίνηση των μαθητών. «Την προηγούμενη χρονιά, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε αναλάβει επιτυχώς τη μεταφορά των μαθητών προσφύγων, έπειτα από συμφωνία με την απερχόμενη κυβέρνηση. Φέτος, το κενό αυτό καλύπτεται εμβαλωματικά και μερικώς από τις Περιφέρειες, ενώ ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αρκετούς μαθητές που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα» τονίζουν.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η ανάκληση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα «δυσχεραίνει τον ιατρικό έλεγχο και τους εμβολιασμούς των μαθητών προσφύγων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο».

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back