ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι γίνεται με τα περίπτερα που κλείνουν;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται με τα περίπτερα που κλείνουν;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2017, 10:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σταδιακή αλλαγή στην καθημερινότητα της πόλης, το τελευταίο διάστημα, είναι τα περίπτερά της. Όλο και περισσότερα κλείνουν, για δύο λόγους: αφενός γιατί το περιθώριο κέρδους πέφτει συνεχώς για τους περιπτερούχους, αφετέρου γιατί ο νέος νόμος έχει καταργήσει τη μεταφορά της άδειας περιπτέρου στους κληρονόμους, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Καμία από αυτές δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στα Γιάννενα.

Τι γίνεται όμως με τα περίπτερα που κλείνουν: σε κάποιες αρκετές περιπτώσεις, έχουν ήδη μετακινηθεί, καθώς δεν υπάρχει πλέον εν ζωή κάτοχος της άδειας. Η υπόθεση όμως δεν είναι πάντα εύκολη.

Καταρχάς, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν ειδοποιείται υπηρεσιακά με κάποιον τρόπο εάν ένα περίπτερο κλείνει και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον, αν πχ έχει πεθάνει ο τελευταίος κάτοχος της άδειας. «Την έρευνα την κάνουμε μόνοι μας, χωρίς υπηρεσιακή βοήθεια» λέει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας. Μέχρι τώρα, η μοναδική υπηρεσιακή σχέση που είχε ο Δήμος με τα περίπτερα, ήταν οι άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου που παραχωρούσε, για τα ψυγεία κ.λπ. Εν ολίγοις, με εμπειρικό τρόπο ο Δήμος διερευνά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, βλέποντας ή μαθαίνοντας από κάποιο αίτημα ή καταγγελία, ότι το περίπτερο έχει κλείσει. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που κλειστά περίπτερα κλείνουν την πρόσοψη καταστημάτων ή καταλαμβάνουν τζάμπα χώρο στα πεζοδρόμια.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα. Για παράδειγμα, υπάρχουν υπερήλικοι κάτοχοι αδειών και συγγενείς τους, δεν επιθυμούν να δουλέψουν τα περίπτερα, λόγω του μικρότερου από παλιότερα κέρδους.

Ο στόχος του Δήμου, σε συνεργασία με τους περιπτερούχους, είναι να μειωθούν τα περίπτερα στον αριθμό των 80 περίπου, σε όλη την έκταση του Δήμου, από τα περίπου 120 που υπήρχαν μέχρι πρότινος. «Το σύστημα έχει αρχίσει να αποδίδει» λέει ο κ. Γκόλας. Αυτή την περιόδου, υπάρχουν περίπου 90 περίπτερα σε όλο το δήμο και 70 μέσα στα όρια του παλιού δήμου Ιωαννιτών. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχει κάνει καταγραφή και το επόμενο διάστημα  αναμένεται να μετακινηθούν άλλα πέντε κουβούκλια από διάφορα σημεία της πόλης, δύο εκ των οποίων θα «μετακομίσουν» σε άλλο σημείο από αυτό που βρίσκονται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back