ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι γίνεται με το καλλιτεχνικό πάρκο;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται με το καλλιτεχνικό πάρκο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2021, 16:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έκταση των 22 περίπου στρεμμάτων των παλαιών στρατιωτικών φυλακών, μεταξύ του ΚΕΠΑΒΙ και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο ένα «κενό» στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης των Ιωαννίνων. Ένας τόπος απαγορευτικός για πολλές δεκαετίες και εγκαταλειμμένος πια, έχει καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες ότι θα αποτελέσει έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να ενσωματώσει τις παλιές στρατιωτικές φυλακές στον αστικό ιστό και να φτιάξει ένα πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πάρκο μέσω επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να πάρουμε στα χέρια μας τη μελέτη για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε, στη συνέχεια, το έργο» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος. Τη μελέτη την εκπονεί η ομάδα που είχε προκριθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος είχε γίνει το 2018. Από τον διαγωνισμό αυτόν, είχε προκύψει μόνο τρίτο βραβείο επί των αρχιτεκτονικών προσχεδίων.

Η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης του καλλιτεχνικού πάρκου, όπως αποκαλείται, είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2019. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της μελέτης (μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης) ήταν πιο σύντομο από τους 20 μήνες που έχουν περάσει μέχρι τώρα. Το φθινόπωρο του 2020, προέκυψε και η ανάγκη για μια συμπληρωματική σύμβαση με τη μελετητική ομάδα.

Με την παραλαβή της μελέτης, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΕΣΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2023, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Το έργο προβλέπει τη μετατροπή των πρώην στρατιωτικών φυλακών, όπου υπάρχουν και κτίρια, σε ένα  εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο με ανοιχτούς χώρους, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με χώρους αναψυχής και αθλητισμού κ.λπ.

Τα περισσότερα παλιά κτίρια των στρατιωτικών φυλακών και της ΕΡΤ (η κεραία παρούσα) θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν για τη στέγαση εκδηλώσεων, εκθέσεων και βιωματικών εργαστηρίων, αναψυκτηρίου κ.λπ. Στον υπαίθριο χώρο, προβλέπεται η διαμόρφωση έκτασης για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, σινεμά, χορός) και για την ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως διαδρομές για ποδήλατο και τζόκινγκ, όπως και για υπαίθριους χώρους στάσης, παιχνιδιού, πικ νικ…

Για να ανοίξει ο δρόμος της μετατροπής των πρώην στρατιωτικών φυλακών σε πάρκο πολιτισμού, προηγήθηκε από την πρώην δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα η διεκδίκηση του χώρου από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά από αρκετές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις και με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός σχεδίου αξιοποίησης, τον Δεκέμβριο του 2016 οι τότε υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών υπέγραψαν την απόφαση παραχώρησης της έκτασης στον Δήμο Ιωαννιτών. Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι «στην παραχωρούμενη έκταση θα υλοποιηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστες, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργίες και δεν θα αλλοιωθεί η κατά προορισμό χρήση της έκτασης, ως περιοχή Natura».

Η παραχώρηση της κυριότητας έγινε με τους όρους ότι τα ακίνητα δεν θα μεταβιβαστούν σε τρίτους από τον Δήμο Ιωαννιτών αλλά και ότι η πραγματοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης θα γίνει εντός των επόμενων χρόνων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back