Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τι δουλειά έχει ένας σταυροφόρος στη Δομπόλη;

Εικόνα του άρθρου Τι δουλειά έχει ένας σταυροφόρος στη Δομπόλη;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2018, 09:54
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους πιο… γνωστούς-άγνωστους δρόμους των Ιωαννίνων, στη διασταύρωση της Δομπόλη, ακριβώς απέναντι από το πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου, φέρει το όνομα ενός Νορμανδού, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιταλία και κατέκτησε τα Γιάννενα, στην κόψη της πρώτης χιλιετίας μετά Χριστό.

Ο Βοημούνδος ο Α’, πρίγκηπας της Αντιόχειας, γεννήθηκε το 1054 στον Άγιο Μάρκο, κοντά στη σημερινή Κοζέντσα της Ιταλίας. Ήταν γιος του Γυισκάρδου ή Ροβέρτου Ωτβίλ, του κατακτητή της Νότιας Ιταλίας.

Ο Βοημούνδος πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά του Βυζαντίου το 1080, κατά την οποία ήρθε αντιμέτωπος με τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Τα νορμανδικά στρατεύματα του οίκου των Ωτβίλ αποσύρθηκαν από τον θεσσαλικό κάμπο, αλλά ο Βοημούνδος παρέμεινε στην περιοχή της Καστοριάς. Την άνοιξη του 1082 ξεκίνησε την πολιορκία των Ιωαννίνων και κατατρόπωσε τελικά τον Αλέξιο, στην περιοχή της Άρτας. 

Το 1097, ηγούμενος πρακτικά της Α’ σταυροφορίας, πολιόρκησε την Αντιόχεια, την οποία τελικά κατέλαβε δύο χρόνια αργότερα.

Η παραμονή του Βοημούνδου στα Γιάννενα και στην περιοχή της Ηπείρου, καταγράφεται στο έργο της Άννης Κομνηνής, κόρης του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου, «Αλεξιάδα».

Ο Βοημούνδος δεν έμεινε καιρό στα Γιάννενα. Ωστόσο, κατά την παραμονή του έκανε οχυρωματικά έργα στην πόλη και στο Κάστρο, όπου διασώζεται μέχρι σήμερα ο διώροφος πύργος που φέρει το όνομά του.


ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος Μαυρογιώργος
Μια και ανοίγετε την ονοματοδοσία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια ευρύτερη αναμόχλευση της ιστορίας της πόλης μέσα από τα ονόματα γνωστών ή άγνωστων δρόμων και λεωφόρων. Έχω μια συγκεκριμένη σχετική απορία:Στη διαδρομή από Δωδώνης προς την έξοδο για "Σεισμόπληκτα" - Νεοχωρόπουλο και το Πανεπιστήμιο (από την πίσω πλευρά του νοσοκομείου. Σημείωση:Είναι ο δρόμος που πρόκειται να αναβαθμιστεί πολύ σύντομα), αρχικά υπάρχει ένα πολύ μικρό τμήμα δρόμου (μέχρι μέχρι την κυκλική διασταύρωση) που φέρει το όνομα του πολύ γνωστού μας συμπολίτη, του αείμνηστου Σάββα Νικολάτου, με σημαντικό έργο στην πόλη και στο Δήμο. Μετά τη κυκλική διασταύρωση, ακολουθεί μια μεγάλη και ευθεία λεωφόρος η οποία τέμνει την περιφερειακή της πόλης. Το όνομα της λεωφόρου είναι "Παναγιώτη Ασηαμκοπούλου". Πρόκειται, μήπως, για τον πρώην πανεπιστημιακό, πατέρα της βουλευτίνας Άννας Ασημακοπούλου, που αφού πολιτεύτηκε στα Ιωάννινα, μετανάστευσε για την Αθήνα; Τέλος πάντων, μήπως γνωρίζετε την ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη ονοματοδοσία; Φαντάζομαι θα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τις οδούς...
Κωνσταντίνος
Τον παππού μου χάριν του οποίου υφίσταται ολόκληρος συνοικισμός αυτός της Αγοράς Τριάδας ομού με το ομώνυμο εκκλησάκι κανένας Μπεγλαε η άλλος δήμαρχος δεν τον θυμήθηκε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3