Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι αποφάσισε η σύνοδος των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Τι αποφάσισε η σύνοδος των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2018, 10:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε δεκάξι σημεία συμπυκνώνονται οι αποφάσεις της 88ης συνόδου των πρυτάνεων που έγινε στα Γιάννενα.

Ανάμεσά τους, συζητήθηκαν οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, καθώς και οι εσωτερικοί κανονισμοί, με καταληκτική ημερομηνία να προτείνεται η τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους για την ολοκλήρωσή τους.

Οι πρυτάνεις θέτουν το θέμα της έλλειψης προσωπικού και ζητούν προκήρυξη των θέσεων που μένουν άδειες από συνταξιοδοτήσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου και συμφωνούν με το αίτημα των συμβασιούχων που καλύπτουν τις «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» για μονιμοποίηση. Σχετική σύσκεψη αναμένεται την προσεχή Τρίτη, σύμφωνα με την υφυπουργό Μερόπη Τζούφη.

Επίσης, η σύνοδος ζητάει να επανέλθουν μισθολογικά το προσωπικό και οι διδάσκοντες, καθώς επίσης και το 2019, η επιχορήγηση στα πανεπιστήμια να είναι  «τουλάχιστον ίση με το άθροισμα της τακτικής επιχορήγησης του 2018 και της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε τον Ιούνιο του 2018». Ακόμα, ζητούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας και συμφωνούν με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για την παιδαγωγική επάρκεια, ως διαδικασία αυτόνομης ρύθμισης κάθε πανεπιστημίου.

Ζητούν ακόμα ανανέωση εξοπλισμού, χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση.

Σε θέματα φοιτητικής μέριμνας, οι πρυτάνεις προτείνουν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις φοιτητικές εστίες ιδιοκτησίας του, καθώς και να διαχειρίζεται τα κονδύλια σίτισης για τα ιδρύματα που δεν έχουν φοιτητικές λέσχες.

Για τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι ο νέο ςνόμος «έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον διαχείρισης της έρευνας στα πανεπιστήμια» και ζητάνε να μεταφερθεί η έναρξη εφαρμογής του για του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Τέλος, προτείνουν τη δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών πανεπιστημιακών μουσείων με σκοπό την προβολή και την ανάδειξή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back