ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πανεπιστήμιο Ηπείρου»; Μάλλον δύσκολο

Εικόνα του άρθρου «Πανεπιστήμιο Ηπείρου»; Μάλλον δύσκολο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2017, 17:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, εξελέγη στο προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων, μαζί με τους ομολόγους του από το ΑΠΘ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτή η εξέλιξη, προσθέτει μια ιδιαίτερη παράμετρο στο θέμα της συγχώνευσης ή συνένωσης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, τα οποία πλέον, βάσει του πρόσφατου νόμου, ονομάζονται όλα «πανεπιστήμια» χωρίς διακρίσεις.

Με το  δεδομένο ότι η σύνοδος των πρυτάνεων ασχολείται πλέον εντατικά με θέματα όπως η δημιουργία του «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», αλλά και ότι υπάρχουν κάποιες «τροχειοδεικτικές» από πλευράς ΤΕΙ για ευρύτερη συνεργασία, ο κ. Καψάλης έκανε σαφές ότι η συγχώνευση τέτοιου τύπου, ούτε απλή είναι, ούτε πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Χρειάζεται αξιολόγηση προσωπικού και δομών για να υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Επιμένουμε στα ακαδημαϊκά κριτήρια  και όχι απλώς στη μετονομασία ιδιοτήτων καθηγητών που έχουν εκλεγεί σε κάποιο συγκεκριμένο και όχι σε κάποιο άλλο ίδρυμα» απάντησε ο κ. Καψάλης σε σχετική ερώτηση του «Τύπου Ιωαννίνων». Πρόσθεσε δε, ότι η στρατηγική στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να καθοριστεί με διαφορετικά κριτήρια από την τοπική δυναμική που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

«Κατά τη διάρκεια της συνόδου εξέθεσα τις όποιες διεργασίες έχουν γίνει για τη συνεργασία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου, γιατί ήθελα ακριβώς να γνωρίζουν όλοι πού βρισκόμαστε» πρόσθεσε. Ενημέρωσε τη σύνοδο για την κοινή εκδήλωση που συμμετείχαν τα δύο ιδρύματα, λέγοντας ότι η εμπειρία της ήταν θετική για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σε ακόμα απλούστερα ελληνικά, οι πρυτάνεις θέλουν τη συνεργασία με τα ΤΕΙ, όχι όμως τις συγχωνεύσεις και διαφωνούν με τη δια νόμου εξίσωση. Η σύνοδος στο κείμενο απόφασης, διακριτικά τονίζει ότι δεν θεωρεί «πανεπιστήμιο» την ανωτατοποίηση του ΤΕΙ στην Αθήνα: «Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της για τη διαδικασία που ακολουθείται στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρότι λοιπόν εδώ και λίγο καιρό στην Ήπειρο έχουμε δύο πρυτάνεις, η προοπτική να έχουμε και ένα πανεπιστήμιο, είναι ομιχλώδης επί του παρόντος.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την εκλογή στο προεδρείου και ενημέρωσε ακόμα για τις υπόλοιπες αποφάσεις της συνόδου.  Ανάμεσα σε αυτές, όπως ανακοίνωσε στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είναι η οικονομική ενίσχυση 20.000 ευρώ ανά τμήμα για παρεμβάσεις στις υποδομές, τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό κ.λπ. και 10.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα. Τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα από 1.001 ως 3.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν με 2.500 ευρώ.

Τέλος, τα Γιάννενα θα φιλοξενήσουν τη σύνοδο των πρυτάνεων που θα γίνει στο τρίτο τετράμηνο του 2018, κατά την προεδρία του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δηλαδή.

Κατά την επίσκεψή του στα Καλάβρυτα, όπου έγινε η σύνοδος, ο κ. Καψάλης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Επίσης, συναντήθηκε με το δήμαρχο Καλαβρύτων  Γιώργο Λαζουρά και συζήτησε μαζί του τις επιστημονικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τμήματα και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων και Ημερίδων, για θέματα που αναφέρονται στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και μνήμης των μαρτυρικών περιοχών. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3