Το υπουργείο Υγείας απάντησε στο δημοσίευμα σχετικά με τη χρηματοδότηση φορέων ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων είναι και η ΕΠΡΟΨΥΗ. Το δημοσίευμα ουσιαστικά ενέπλεξε το βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά σε «υπερχρηματοδότηση» της εταιρίας, καθώς μέχρι πριν από μια δεκαετία, ο ψυχίατρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν στη διοίκησή της.
Το υπουργείο δεν απαντάει ωστόσο σε αυτό το κομμάτι, αλλά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση καθαυτή. Ανατρέχει στη δημιουργία των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών και τη σύνδεσή τους με το υπουργείο Υγείας (από το 1990), με τη λειτουργία δομών αποασυλοποίησης κ.λπ. και αναφέρει ότι το 2013 «καθιερώθηκε ένα πολύπλοκο σύστημα κοστολόγησης-χρηματοδότησης της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΑμΚΕ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται μη ισοσκελισμένοι απολογισμοί». Ρίχνει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί όπως τονίζει, η διεύθυνση Ψυχικής Υγείας «αποδυναμώθηκε από έμπειρα στελέχη και ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, της οποίας η σύμβαση έληξε το 2015 και δεν ανανεώθηκε».
Στο καθαυτό ερώτημα-κατηγορία, γιατί δηλαδή κάποιες εταιρίες χρηματοδοτούνται περισσότερο, το υπουργείο αναφέρει ότι κατανέμει την κρατική χρηματοδότηση με την ίδια ποσοστιαία αναλογία των προηγούμενων χρόνων, «μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο νέος αξιόπιστος μηχανισμός κοστολόγησης και αποτύπωσης των λειτουργικών αναγκών κάθε φορέα. Το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει δείγματα γραφής μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα ανομίας ή μη τήρησης των κανόνων καλής λειτουργίας, αφαιρώντας πρόσφατα τις άδειες λειτουργίας από ΑμΚΕ που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και υπήρχαν αποδείξεις ατασθαλιών στη διαχείρισή της».
Κατά τα λοιπά, αναφέρει ότι με νόμο αποτράπηκε η κατάργηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, «ην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω του οργανισμού του υπουργείου, υποβάθμιζε σε τμήμα, και ενισχύθηκε όσο ήταν δυνατόν το ανθρώπινο δυναμικό της», ότι καταγράφονται οι αποκλίσεις των ισολογισμών των ετών 2013-2015, ενώ έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα μελετήσει την αναμόρφωση του συστήματος κοστολόγησης-χρηματοδότησης με στόχο να καταβάλλονται οι δαπάνες για προεπιλεγμένο και προσυμφωνημένο έργο-παροχή από κάθε φορέα. Τέλος, σημειώνει ότι τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση σχέδιο νόμου στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης του Συστήματος Ψυχικής Υγείας, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων παρακολούθησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας μέσω των ΥΠΕ, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ΑμΚΕ και θα δημιουργηθεί «μηχανισμός αξιολόγησης» των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και των ΑμΚΕ.
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων φορέων στην κρατική χρηματοδότηση αποτελούν συνειδητή προσπάθεια στοχοποίησης και διαβολής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπων της ψυχικής υγείας με εγνωσμένο κύρος και εντιμότητα».