ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα γίνει τελικά με την αγορά;

Εικόνα του άρθρου Τι θα γίνει τελικά με την αγορά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2020, 09:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την αγορά, αλλά προβληματίζεται, γιατί την προηγούμενη φορά που υπέκυψε σε πιέσεις αλλά και αναγκαιότητες, το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, ανοιχτά είναι μόνο τα εποχικά καταστήματα (πλην των ειδών πρώτης ανάγκης, εννοείται) και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έχει προϊδεάσει για σταδιακό άνοιγμα των κομμωτηρίων, των παιχνιδάδικων, των βιβλιοπωλείων και των ανθοπωλείων. Όλα αυτά προφορικά, σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές και με το συνήθη τρόπο του που πάντα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναίρεσης.

Ο κ. Γεωργιάδης όμως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες μέρες ήταν κάθετος: «Και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές» είπε.  

Η βασική εκδοχή είναι να ανοίξουν τα παραπάνω με διαφορές 3-4 ημέρων, ώστε να «ελέγχεται» η κατάσταση. Ωστόσο αυτό μοιάζει κάπως εκ του προχείρου και υπό την πίεση του χρόνου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει ή και πιέζεται από παράγοντες της αγοράς. Οι ειδικοί πάντως διαφωνούν. Η απαγόρευση άλλων δραστηριοτήτων όπως η ψυχαγωγία και τα κλειστά σχολεία δίνουν την αίσθηση «δυο μέτρων και δύο σταθμών». Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο MEGA είπε ότι «η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί» και επέμεινε ότι δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα. Η δε καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, εξέφρασε την άποψη ότι κίνδυνος διασποράς υπάρχει και στα κομμωτήρια, λόγω των κοντινών αποστάσεων.

O δε εντατικολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για «εικόνες Euro 2004» αν ανοίξει το λιανεμπόριο «χωρίς κανόνες». Είπε επίσης ότι «αν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο χαλαροί όσο είμαστε, σε 15 μέρες με 20 μέρες από την ώρα που θα ανοίξουν τα πάντα θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις, γιατί τότε το κρύο θα είναι μεγαλύτερο».

Προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back