ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το τηλεγράφημα του Τσεπελόβου στη Μαρίκα Κοτοπούλη

Εικόνα του άρθρου Το τηλεγράφημα του Τσεπελόβου στη Μαρίκα Κοτοπούλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2023, 15:07
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η οικογένεια της Μαρίκας Κοτοπούλη (1887-1954), μιας από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και μιας ιδιαίτερα ισχυρής προσωπικότητας, καταγόταν από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου.

Διαβάστε: Η Μαρίκα Κοτοπούλη, το θέατρο και το Τσεπέλοβο

Τον Δεκέμβριο του 1936, η Κοτοπούλη με τον θίασό της επισκέφτηκε τα Γιάννενα για να δώσει παραστάσεις στο θέατρο «Τιτάνια». Στον θίασό της συμμετείχαν τότε ηθοποιοί όπως ο Β. Λογοθετίδης, ο Δημ. Μυράτ, ο Χρ. Τσαγανέας κ.ά.

Η υποδοχή των Γιαννιωτών ήταν ιδιαίτερα θερμή, με την ίδια την Κοτοπούλη να υπογραμμίζει την ηπειρώτικη καταγωγή της στις δημόσιες τοποθετήσεις της, όπως στη δεξίωση που έγινε προς τιμή της στη Ζωσιμαία Σχολή ή στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ήπειρος».

Η ηθοποιός δέχτηκε μεταξύ άλλων και ένα τηλεγράφημα-πρόσκληση από την Κοινότητα Τσεπελόβου να επισκεφθεί το χωριό καταγωγής της.

Στο τηλεγράφημα, όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, αναφέρεται:

«Το Τσεπέλοβον πληροφορηθέν την άφιξίν σας εις Ήπειρον απευθύνει στη μεγάλη καλλιτέχνιδα θερμότατον και στοργικόν χαιρετισμόν.

Το μικρό σας χωριό υπερήφανον αείποτε διά τα μεγάλα του τέκνα υπερηφανεύεται σήμερον έτι πλέον διά τον παγκόσμιον καλλιτεχνικόν αστέρα του υμετέρου μεγέθους, διά την μεγάλην του Μαρίκαν και παρακαλεί υμάς όπως δεχθήτε φιλοξενηθή στους κόλπους του. Χωριανοί σας βαθύτατα συγκινημένοι αναμένουν εναγωνίως απόφασί σας.

Εξ ονόματος συμπάσης της Κοινότητος Ι. Κέντρος».

Από τα δημοσιεύματα των επόμενων ημερών, δεν προκύπτει επίσκεψη της Κοτοπούλη στο Τσεπέλοβο.

Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά της Κοτοπούλη στην εικόνα εγκατάλειψης της Ηπείρου, με την ηθοποιό να εκφράζει την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Κι αυτό λόγω του βασιλιά… «Η Ήπειρος έχει κατακτήση την συμπάθειαν της πολιτείας» είπε σε συνέντευξή της η ηθοποιός. Γνωστή για τη φιλοβασιλική της στάση, πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο βασιλιάς αγαπάει και συμπαθεί βαθιά την Ήπειρο. «Για μένα ο Βασιληάς και ο Ίων Δραγούμης (σ.σ. με τον οποίο είχε μια θυελλώδη σχέση) στάθηκαν οι δύο και μόνοι εξαιρετικοί άνθρωποι που γνώρισα στη ζωή μου», επεσήμανε

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back