Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 13-02-2018, 21:13
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς», ανακοίνωσε πριν από λίγο το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»., καταλήγει η ανακοίνωση.


ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ( Δ. Παπαδημούλης-ΣΥΡΙΖΑ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-ΝΔ και Νίκος Ανδρουλάκης-ΠΑΣΟΚ) με κατεπείγουσες ερωτήσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου

«Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και ‘νευρικότητας’, δεν διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία, με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ καταγγέλλει ότι  «οι νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας  Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζει «την επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο, με ευθύνη της Άγκυρας» και προσθέτει ότι «το περιστατικό πρωτοφανούς έντασης επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημειώνει δε ότι «έρχεται σε συνέχεια των «πειρατικών» ελιγμών τουρκικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε πλωτό γεωτρύπανο».

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ρωτούν πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ε.Ε στις ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας δυο κρατών-μελών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας;  Ρωτούν επίσης αν η συμπεριφορά αυτή συνάδει  με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.


ΝΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΕΕ

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα