ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ-Τσίπρα για Σκόπια

Εικόνα του άρθρου Τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ-Τσίπρα για Σκόπια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2018, 21:00
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με κύριο θέμα της συζήτησης την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. 

Κατά τη συνομιλία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους, αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων. 


ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Αθήνα και Σκόπια είναι θετικά, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό υπήρξε αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Σόφια της Βουλγαρίας.

«Οι δύο πρωθυπουργοί -Τσίπρας και Ζάεφ- θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Oι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια με τους ομολόγους τους 6 βαλκανικών χωρών, που θέλουν να γίνουν κράτη μέλη. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι «28» θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις.

Οι 28 Ευρωπαίοι θα έχουν αύριο το βράδυ μεταξύ τους δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα επικαιρότητας, όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με την Ιράν. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back