Oikonomou pisoi
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

#ThisIsACo-op: οι αρχιτέκτονες συνεργάζονται και πάνε στη Βενετία

Εικόνα του άρθρου #ThisIsACo-op: οι αρχιτέκτονες συνεργάζονται και πάνε στη Βενετία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2016, 04:45
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Αυτή τη χρονιά, η 15η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής-La Biennale di Venezia με τίτλο Reporting from the Front και υπό την επιμέλεια του χιλιανού αρχιτέκτονα Alejandro Aravena στρέφεται προς ένα κοινωνικοπολιτικό όραμα, τη διερεύνηση του ρόλου του αρχιτέκτονα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ελληνική συμμετοχή #ThisIsACo-op (this is a co-operative) αντικατοπτρίζει μια συλλογική προσπάθεια με 137 και πλέον συμμετέχοντες και καλύπτει θεματικές κατηγορίες όπως Urban Crisis, Refugee Crisis, The Crisis of Architectural Profession και Space as Commons. Ο επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής είναι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Το ελληνικό περίπτερο εκθέτει 29 έργα τα οποία απαντούν στα πολλαπλά μέτωπα της κρίσης που έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία, η οικονομία, ο αστικός χώρος, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στην σημερινή Ελλάδα. Ο χώρος (δημόσιος, ιδιωτικός) και ο σχεδιασμός του συστηματικά παρέχουν γόνιμο έδαφος για την επιστημονική έρευνα, για κοινωνικούς αγώνες και συλλογικές αξιώσεις.

Το #ThisIsACo-op αποτελεί ένα συνεργατικό πείραμα, μία καινοτόμα εκθεσιακή πρόταση.

Ένα πλέγμα ομάδων σύμπραξης co-op (συνεργασίας) οργανώθηκε σε όλα τα στάδια της υλοποίησης της ελληνικής συμμετοχής, η οποία περιλαμβάνει, πέραν της καθ’ αυτής έκθεσης, την διεξαγωγή σειράς συμμετοχικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων in situ.

Το Ελληνικό Περίπτερο γίνεται τόπος διαλόγου και δράσης. Το #ThisIsACo-op φιλοξενεί συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή η οποία λειτουργεί ως το διαλεκτικό δοχείο υποδοχής και το κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας.

Η συλλογική διαχείριση της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo-op φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά της προσκαλώντας την κοινωνία αλλά και την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα σε ενεργή συμμετοχή.

Τα εγκαίνια της 15ης Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia, έγιναν στις 28 Μαΐου και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back