ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Thess-βιβλίο»: Τέσσερις Δήμοι, μια βιβλιοθήκη

Εικόνα του άρθρου «Thess-βιβλίο»: Τέσσερις Δήμοι, μια βιβλιοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2022, 15:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η πρώτη μητροπολιτική βιβλιοθήκη πόλης στην Ελλάδα ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την «ομπρέλα» διαδανεισμού με την ονομασία «Thess-βιβλίο». Περίπου 500.000 βιβλία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό, μέσα στο κοινό δίκτυο που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς και 32 βιβλιοθήκες -21 κεντρικές και τα παραρτήματά τους, 9 παιδικές, 1 πανεπιστημιακή και μία ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται από το δίκτυο διαδανεισμού «Thess-βιβλίο» παρουσιάστηκαν σήμερα από τους προϊσταμένους των βιβλιοθηκών, σε εκδήλωση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εμφανίζεται αυτή η συνεργασία των βιβλιοθηκών. Δεν είναι μόνο διαδανεισμός, είναι ένα σύστημα που μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο, καθώς υπηρετεί πάρα πολύ τον πολίτη, ο οποίος δύναται να κάνει κοινή αναζήτηση, να δει σε ποια βιβλιοθήκη υπάρχει αυτό που αναζητάει και να πάει ανατολικά ή δυτικά, ή στο κέντρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Τατάγια. 

«Το όραμα είναι να φτάσουμε στη μητροπολιτική βιβλιοθήκη, ο διαδανεισμός είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε σε μια ενιαία ομπρέλα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή συμπράττουν τέσσερις δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά πρέπει να έλθουν κι άλλοι για να φτάσουμε στο μητροπολιτικό, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Όπως διευκρίνισε, ήδη «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μπουν κι άλλοι σε αυτό το σύστημα απλώς κάποιες δεν έχουν ακόμη το koha, το λογισμικό που τους επιτρέπει να συνδεθούν με αυτή την ομπρέλα, το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό, απλώς πρέπει να το παραμετροποιήσουν στις δικές τους ανάγκες».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει στο δίκτυο «Thess-βιβλίο» 280.000 τόμους, από την κεντρική βιβλιοθήκη του και 8 βιβλιοθήκες παραρτήματα, 4 παιδικές βιβλιοθήκες, σχολική βιβλιοθήκη και το βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο. 

Ο δήμος Καλαμαριάς διαθέτει 84.162 τόμους από την κεντρική και τις 5 παιδικές βιβλιοθήκες του, ενώ ο Δήμος Θέρμης 20.000 τόμους από το πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη Θέρμης και τις 5 βιβλιοθήκες των παραρτημάτων του και ο Δήμος Πάυλου Μελά συμμετέχει με 3 βιβλιοθήκες, σε Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία.

Η βιβλιοθήκη κέντρο πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχει με 96.751 τόμους και η Βιβλιοθήκη «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με 5300 τόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back