ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τέχνη και Αναπηρία»: ένα γεμάτο τριήμερο

Εικόνα του άρθρου «Τέχνη και Αναπηρία»: ένα γεμάτο τριήμερο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2019, 16:23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα τριήμερο με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από 6 έως 8 Δεκεμβρίου.

Το ΔΗΠΕΘΕ, από πέρσι τον Νοέμβριο, έχει δημιουργήσει μια ομάδα με νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία, στην προσπάθειά του να αποτελέσει έναν καλλιτεχνικό φορέα που φιλοδοξεί να προσφέρει και στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στην τέχνη του θεάτρου.

Στο πλαίσιο λοιπόν του τριημέρου, το Δημοτικό Θέατρο συνεργάζεται με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του τριημέρου έχει η Ελένη Δημοπούλου, τον σχεδιασμό και την οργάνωση η Ελένη Δημοπούλου, η Μαρία Κολτσίδα και η Δώρα Μπαρέκα και τον συντονισμό η Μαρία Κεβρεκίδου.

Οι δράσεις είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

«Χάρτινοι άγγελοι»: κατασκευή χάρτινων γλυπτών αγγέλων.

Ώρα: 17:00-20:00/Τόπος: Studio Καμπέρειου Θεάτρου.

Ένα εικαστικό εργαστήρι για άτομα με και χωρίς αναπηρία, ανοιχτό για το κοινό, που θα πραγματοποιήσουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ελένη Δημοπούλου και ο σκηνογράφος Richard Anthony, με φίλους-εθελοντές της Ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Ομιλίες-συζητήσεις- παρουσιάσεις με θέμα: «Τέχνη και αναπηρία»

Ώρα: 11:30-13:30/Τόπος: Μουσείο Αργυροτεχνίας.

-Η Μαρία Κολτσίδα, υποψήφια διδάκτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική δράση μεικτών θεατρικών ομάδων και ομάδων ανάπηρων καλλιτεχνών στις ελληνικές θεατρικές σκηνές. Θα εστιάσει στην καλλιτεχνική ομάδα «Εν Δυνάμει».

-«Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ»: ένα βιωματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κέντρου Αποθεραπείας -Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Κιβωτός» από τον Μηνά Θεοδωράκη. 

Το «Μιξ, Μαξ & Μεξ» είναι ένα πρόγραμμα εξοικείωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών προσχολικής ηλικίας με την αναπηρία.

Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4,5 - 5,5 ετών) σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό Σταθμό «Αμπεμπαμπλόμ» (Κοζάνη). Τα κύρια στοιχεία του προγράμματος είναι η αφήγηση παραμυθιού, η περιπατητική πρακτική και η εικονογράφηση μέσω τοιχογραφιών.

-Το εγχείρημα της ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο θα παρουσιαστεί  από την Ελένη Δημοπούλου και τη Δώρα Μπαρέκα.

Η Δώρα Μπαρέκα είναι κοινωνική επιστήμονας, χοροθεραπεύτρια και εμψυχώτρια της Ομάδας Διαφορετικότητας ου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Στο τέλος της εκδήλωσης αυτής, θα γίνει και μια παρουσίαση της δουλειάς της Ομάδας Διαφορετικότητας όπως αυτή αποτυπώθηκε σε μια χορογραφία 10 λεπτών, την οποία βιντεοσκόπησε ο Κωστής Εμμανουηλίδης.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

«Μια διαφορετική μουσική»/Εργαστήρι μουσικής για όλους.

Σάββατο 7/12 - Ώρα: 16.00-21.00

Τόπος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα 

Δωρεάν για ΑμεΑ

Συντονίζει: Οδυσσέας Γκάλλιος

Ένα μουσικό σεμινάριο λίγο διαφορετικό. Η προσέγγιση της μουσικής ως ήχο, βιωματικά, χωρίς να απαιτείται πρότερη μουσική γνώση των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: seminariadipethei@gmail.com, στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


«Χάρτινοι άγγελοι»: κατασκευή χάρτινων γλυπτών αγγέλων

Ώρα: 17:00-20:00 / Τόπος: Studio Καμπέρειου Θεάτρου

Ένα εικαστικό εργαστήρι για άτομα με και χωρίς αναπηρία, ανοιχτό για το κοινό, που θα πραγματοποιήσουν η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου και ο σκηνογράφος Richard Anthony, με φίλους-εθελοντές της Ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.


Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

«Μια διαφορετική μουσική» - Εργαστήρι μουσικής για όλους.

Ημέρα: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου - Ώρα: 10.00-15.00

Τόπος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα 

Δωρεάν για ΑμεΑ

Συντονίζει: Οδυσσέας Γκάλλιος

Ένα μουσικό σεμινάριο λίγο διαφορετικό. Η προσέγγιση της μουσικής ως ήχο, βιωματικά, χωρίς να απαιτείται πρότερη μουσική γνώση των συμμετεχόντων. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: seminariadipethei@gmail.com, στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Παράσταση «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα».

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, Ώρα: 20.00

Από την Ομάδα Εν Δυνάμει σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου.

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5-Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης», «Κουμπλομάτης» και «Χαρτέξ».

Τηλ: 2651025670 (ώρες γραφείου)/ 6955998405.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (μειωμένο για: μαθητές, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, μέλη ΚΑΠΗ και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών). Δωρεάν για ΑμεΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back