Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-12-2019, 09:30
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» της ομάδας Εν Δυνάμει, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, έχοντας ταξιδέψει σε πολλές πόλεις και επαρχίες της Ελλάδας, όπως και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, έρχεται για μία μόνο παράσταση στα Γιάννενα, μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία. 

Η παράσταση θα ανέβει στις 8 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου. Tους ρόλους θα ερμηνεύσει ένας 26μελής θίασος ηθοποιών με και χωρίς αναπηρία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν. Η καθημερινότητα, μέσα από τραγούδια, ποιήματα και εικόνες παρουσιάζεται με έναν τρόπο ποιητικό. Ο τρόπος αυτός γίνεται η γέφυρα να ειπωθεί το ανείπωτο. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και οι ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «ποιoς αλήθεια είμαι;». 

«Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση, δόθηκε μεταξύ των μελών της ομάδας, ο κοινός τόπος για να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, ώστε να δει ότι τα σημεία που τον ενώνουν με το «άλλο» και το ‘διαφορετικό’ είναι τελικά περισσότερα από αυτά που τον χωρίζουν από αυτό. Η τελική σύνθεση του κειμένου προέκυψε από τα μέλη της ομάδας (άτομα με και χωρίς αναπηρίες), τα οποία συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, αποτέλεσμα πολύμηνης και συλλογικής δουλειάς, η οποία αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης» αναφέρεται. 

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» προέκυψε από την ανάγκη των Εν Δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος. 

Αποτελεί δε το πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το Κανονικό». Το δεύτερο μέρος της τριλογίας ονομάζεται «Το Άλλο σπίτι» και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών ιδρύματος Ωνάση. Το τρίτο μέρος ονομάζεται «Ερωτευμένα Άλογα» και παρουσιάστηκε στο Κ.Θ.Β.Ε και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2019. 

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 7€ (φοιτητών, μαθητών, ανέργων, άνω των 65)
ΑμεΑ: Δωρεάν

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης», «Κουμπλομάτης» και «Χαρτέξ».

Τηλ: 2651025670 (ώρες γραφείου) / 6955998405.


Συντελεστές:
Σύλληψη & καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία – μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά – κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Φωτισμοί: Richard Anthony
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Άννυ Γουίλλις.
Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνόπουλου, Χρυσούλα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφίλλη, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδη, Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα