Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέσσερις περιοδικές εκθέσεις στην πόλη

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις περιοδικές εκθέσεις στην πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2019, 11:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέσσερις περιοδικές εκθέσεις «τρέχουν» αυτή την περίοδο σε διάφορους χώρους πολιτισμού των Ιωαννίνων.


«Ήπειρος, μητροπόλεις, αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου»

Στην αίθουσα «Διώνη», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Η έκθεση αναφέρεται στις μορφές επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν, από τα προϊστορικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, μεταξύ κοινωνικών ομάδων από την Ήπειρο και άλλες περιοχές, την Πελοπόννησο, την Αττική, τα παράλια του Ιονίου Πελάγους, τη Μεγάλη Ελλάδα.

Οι υλικές μαρτυρίες, κεραμική, χάλκινα σκεύη, νομίσματα, χρησμοδοτικά ελάσματα, από ανασκαφές της Ηπείρου, δηλώνουν τις σχέσεις οικισμών, όπως της Βίτσας, του Λιατοβουνίου, της Εξοχής, και ιερών, όπως του μαντείου της Δωδώνης, είτε με τα μητροπολιτικά κέντρα της Κορίνθου και της Αθήνας είτε με τις αποικίες της Αμβρακίας, της Κέρκυρας, του Τάραντα, των Συρακουσών. Αξίζει την προσοχή της η επιγραφή προς τιμή ενός αγωνοθέτη (διαβάστε εδώ).

Ωράριο λειτουργίας: 08:30 – 15:30 (κλειστά την Πρωτοχρονιά)

«Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron»

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ

Η έκθεση αποσκοπεί στο να αποδώσει το πνευματικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής μέσω εποπτικού υλικού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στους ευρωπαίους περιηγητές και τους ηπειρώτες ευεργέτες.

Εμβληματικά έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold’s Pilgrimage (1812), που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της εν λόγω έκθεσης. Στην έκθεση, παρουσιάζεται, παρεμπιπτόντως, και τμήματα του ξύλινου ζωγραφιστού ταβανιού από το «Σπίτι του Δεσπότη» (διαβάστε εδώ).

Ωράριο λειτουργίας: 08:30 – 15:30 (κλειστά την Πρωτοχρονιά)

«αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων»

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε εννέα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους των Ιωαννίνων: Αρχαιολογικό Μουσείο, Δημοτικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Θησαυροφυλάκιο, Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος», Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Χρ. Νικολάου, Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας - Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Ασημουργίας.

Περιλαμβάνει αντικείμενα λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων.

«μικρόκοσμοι…»

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (Κοραή 1)

Η Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Μικρόκοσμοι» του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου. Στην έκθεση συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίου και με εγκαταστάσεις.

Ωράριο: Δευτέρα-Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 10:00-13:00 και 18:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή: 10:00-13:00 και 18:00-21:00. Την Πρωτοχρονιά, η Πινακοθήκη θα είναι κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back