ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το «Σπίτι του Δεσπότη» και το ζωγραφισμένο ξύλινο ταβάνι

Εικόνα του άρθρου Το «Σπίτι του Δεσπότη» και το ζωγραφισμένο ξύλινο ταβάνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2019, 22:56
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πριν από δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2017, ξεκίνησαν οι στερεωτικές εργασίες στο αρχοντικό Χουσεΐν Μπέη ή, όπως είναι γνωστό σήμερα, στο «Σπίτι του Δεσπότη» που βρίσκεται πίσω από το εθνικό στάδιο των Ιωαννίνων. Το «Σπίτι του Δεσπότη» είναι το μόνο αρχοντικό της πόλης που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1820, χάρη στους αμπελώνες που το περιέβαλαν,

Από τις πρώτες ενέργειες των αρχαιολογικών υπηρεσιών των Ιωαννίνων, ήταν η αφαίρεση ξύλινων στοιχείων και η μεταφορά τους στο εργαστήριο συντήρησης. Μέρος του σημαντικού αυτού υλικού έχει συντηρηθεί ήδη.

Οι Γιαννιώτες έχουν την ευκαιρία να δουν ένα μικρό μέρος της δουλειάς που έχει γίνει από τους συντηρητές, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Δημήτριος Κωνστάντιος» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ. Εκεί, εκτίθενται δύο μεγάλα κομμάτια (γωνίες) του ξύλινου και ζωγραφισμένου με φυτικό διάκοσμο ταβανιού του αρχοντικού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Όσον αφορά το «σπίτι του Δεσπότη», οι εργασίες για να μην καταρρεύσει το αρχοντικό συνεχίζονται, με την προσδοκία πάντα ότι θα βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση και για την αποκατάσταση του σημαντικού αυτού κτιρίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1959.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back