Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2016, 13:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κλείσιμο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας στοχεύουν θεσμού και κυβέρνηση, προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να ξεκινήσει η συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού χαρακτήρισε «ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική οικονομία ευελπιστεί πως τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν (μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικοί στόχοι και χρέος)». 

«Μπορεί να υπάρχει και άλλο eurogroup, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και πότε θα περάσουμε στην άρση των capital controls, γιατί σταδιακή χαλάρωση γίνεται», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν, ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά και το ίδιο ισχύει και για μια λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». 

Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι εάν το ΔΝΤ εκτιμά, συμφωνώντας όπως είπε, με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, αντί να ζητεί πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.


Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος» εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν  στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, έσπευσε να σημειώσει ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από τις 3,5% μετά το 2018.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν». Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του χρέους, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας, όπως κάνουμε πάντα». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back