ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τελική συμφωνία εξόδου τον Ιούνιο

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Τελική συμφωνία εξόδου τον Ιούνιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2018, 20:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα  στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. 

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.

Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου. 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup καθώς, όπως ανέφερε, «υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου». Τόνισε, η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ουδεμία σχέση θα έχει με πιστοληπτική γραμμή, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά «πήραμε πολλούς επαίνους». Ειδικά για το χρέος, σημείωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή στο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.


Ο ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Με θετικά σχόλια και ικανοποίηση έγινε δεκτό το «λεπτομερές» σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, από τη Σόφια, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

Ο  Μοσκοβισί ανέφερε ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων.


Ο ΜΠΕΝΟΥΑ ΚΕΡΕ

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα».

O Κερέ αναφέρθηκε στις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος, αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ' ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφίες: © European Union


Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά ο Πιέρ Μοσκοβισί, Μάριο Σεντένο, ο Μπενουά Κερέ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του άτυπου Eurogroup στη Σόφια. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back