Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέσσερις δεκαετίες ιστορίας συναντήθηκαν στα παλιά σφαγεία

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις δεκαετίες ιστορίας συναντήθηκαν στα παλιά σφαγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2016, 19:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παρουσίαση του βιβλίου του Φίλιππα Φίλιου «Έχε με μισήσε με, λείψε με γυρέψε με», εξελίχτηκε σε μια συνάντηση παλιών (και νέων) φίλων, συντρόφων, συνεργατών, αλλά και αντιπάλων. Στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου στα παλιά σφαγεία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, καθώς τρεις γενιές ανθρώπων που ενεπλάκησαν κατά καιρούς στα δημοτικά πράγματα των Ιωαννίνων βρέθηκαν εκεί. Κοινό σημείο αναφοράς, ήταν ο τρεις φορές δήμαρχος, που για πρώτη ίσως φορά… τρακαρισμένος, εξήγησε γιατί και πώς αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αφήγηση, με τη τεχνική μορφή της συνέντευξης, για το πολιτικό προκείμενο στην πόλη τα τελευταία 40 χρόνια. Εκεί, βρίσκονται καταγεγραμμένα μια σειρά πράγματα, με «πρωταγωνιστές» πάρα πολλούς από τους ανθρώπους των Ιωαννίνων, αλλά και ανέκδοτα περιστατικά με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου κ.α.

Βασικό σημείο αναφοράς, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, στην αίθουσα βρέθηκαν εκτός από το νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, στην πρώτη σειρά, μαζί με πολλούς αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, τρεις ακόμη πρώην δήμαρχοι, εκτός του κ. Φίλιου, ο Τάσος Παπασταύρος, ο Αλέκος Σόφης και ο Χαρίλαος Τόλης. «Δεν ήταν εύκολο να κάνεις ένα μεγάλο έργο τότε» είπε το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς. «Τώρα, υποβάλλεις μια πρόταση στην κα Καλογιάννη (σ.σ. την αντιπεριφερειάρχη, που ήταν και αυτή στην εκδήλωση) και αν είναι εντάξει εγκρίνεται. Τότε, έπρεπε να βρεις τα χρήματα να ξεκινήσεις και μετά, να παρακαλέσεις», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Παπασταύρος, που ήταν και αυτός ομιλητής, στάθηκε κυρίως στη στάση του κ. Φίλιου, όταν έχασε τις ενδοπαραταξιακές εκλογές για να είναι ξανά υποψήφιος. Υπό το βλέμμα του κερδισμένου εκείνης της βραδιάς, του κ. Μπέγκα, ο κ. Παπασταύρος, αντίπαλος της παράταξης της δημοτικής αρχής στις εκλογές, εκθείασε τον τρόπο με τον οποίο ο προηγούμενος δήμαρχος της πόλης συνεργάστηκε με το νυν δήμαρχο.

Είπε επίσης ότι «να περιμένετε ένα ‘μπαμ’», σχετικά με τις μέλλουσες εξελίξεις γύρω από τον κ. Φίλιο (και αρνήθηκε… πεισματικά περαιτέρω λεπτομέρειες), ενώ ανέτρεξε στη φιλία τους που κρατάει από τα μαθητικά χρόνια.

Ο έτερος ομιλητής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος δεν μπόρεσε τελικά να είναι στην εκδήλωση και έστειλε ένα σύντομο χαιρετισμό. Το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν και δύο βίντεο:η εισαγωγή από την προεκλογική συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Ενότητας» το 1982 και η εισήγηση του Φ. Φίλιου για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, το 2011.


* Η φωτογραφία είναι του Αιμίλιου Νέου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back