ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε

Εικόνα του άρθρου Τερέζα Μέι: Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2017, 17:21
ΚΟΣΜΟΣ

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «δεν αλλάζει τίποτε» στο χρονοδιάγραμμα του Brexit, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα τους ικανοποιήσει ενεργοποιώντας το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισσαβόνας) πριν από το τέλος του Μαρτίου, όπως έχει προβλεφθεί. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει τίποτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Οι 8 από τους 11 δικαστές, πήραν την «ιστορική απόφαση» απορρίπτοντας το λεγόμενο «βασιλικό προνόμιο», για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που με την προσφυγή της διεκδικούσε την «έκτακτη εκτελεστική εξουσία του μονάρχη», για να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέχρι το τέλος Μαρτίου χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα ότι τα κοινοβούλια της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Σκωτίας και της Ουαλίας θα πρέπει επίσης να δώσουν την έγκρισή τους πριν από την επίκληση του άρθρου 50.

«Εάν ενεργούσε διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των συνταγματικών αρχών», δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ.

Ωστόσο η δικαστική ήττα, μολονότι φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση, δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ., όπως ελπίζουν επιχειρηματίες και επενδυτές.

«Δεν θα μπλοκάρουμε το Άρθρο 50», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος που διεξήγαγε εκστρατεία κατά του Brexit.

Η μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την Μέι έρχεται από την Άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων, η πλειοψηφία της οποίας αντιτίθεται στο Brexit.

Αν η Βουλή των Λόρδων ψηφίσει κατά της έγκρισης της επίκλησης του Άρθρου 50, τότε το χρονοδιάγραμμα του Brexit μπορεί να καθυστερήσει σοβαρά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back