ΚΟΣΜΟΣ

Τεράζα Μέι: Ανακοίνωσε ημερομηνία έναρξης διαδικασίας του Brexit

Εικόνα του άρθρου Τεράζα Μέι: Ανακοίνωσε ημερομηνία έναρξης διαδικασίας του Brexit
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017, 16:43
ΚΟΣΜΟΣ

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 ξεκινά και επισήμως η διαδικασία για την αποχώρηση του Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Αυτή την ημέρα θα αποσταλεί εκ μέρους της Βρετανίας η επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.

Η απόφαση για την έξοδο ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που συναποτελούν το Η.Β., Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και, μολονότι οι δύο τελευταίες ψήφισαν υπέρ της παραμονής, δεν έχουν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία και όχι ομοσπονδιακή δομή.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων), μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, κλείνοντας ουσιαστικά τον δρόμο σε οποιεσδήποτε σκέψεις για δεύτερο δημοψήφισμα ή αναίρεση της εκπεφρασμένης βούλησης των Βρετανών ψηφοφόρων για Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back