ΚΟΣΜΟΣ

Τεντώνουν το σχοινί Γερμανία-Τουρκία

Εικόνα του άρθρου Τεντώνουν το σχοινί Γερμανία-Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2017, 02:07
ΚΟΣΜΟΣ

Προς νέα κλιμάκωση οδηγούνται οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας μετά μετά την φυλάκιση υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές.

Ο Γερμανός υπουργός  Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες και τις γερμανικές επιχειρήσεις ότι η ασφάλεια στην Τουρκία δεν είναι εγγυημένη.

«Κανείς δεν μπορεί να παροτρύνει κάποιον να επενδύσει σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει νομική ασφάλεια, και ακόμα και επιχειρήσεις συνδέονται με τρομοκράτες, και υπάρχουν ήδη παραδείγματα απαλλοτριώσεων. Άρα δεν βλέπω πώς μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να εγγυάται τις επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία».

«Και πρέπει να πω με ειλικρίνεια ότι δεν μπορώ να φανταστώ διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης, αφού πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατούνται στην Τουρκία χωρίς καμία βάση», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκάμπριελ, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε βάρος της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κατηγορεί τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες.

«Ως μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες του PKK και της οργάνωσης FETO στο έδαφός της, οι δηλώσεις από τη Γερμανία δείχνουν απλά δύο μέτρα και δύο σταθμά και είναι απαράδεκτες» τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, αναφερόμενος αντίστοιχα στους αυτονομιστές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν και στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.


ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες από το καλοκαίρι του 2016. Η μεν Τουρκία κατηγορεί την Γερμανία ότι δεν στάθηκε στο πλευρό του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ την ημέρα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος και ότι στηρίζει τον, κατά την Άγκυρα, ενορχηστρωτή των πραξικοπηματικών κινήσεων, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για την έκταση των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς 150.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί στην Τουρκία στους τομείς της Δικαιοσύνης, των δυνάμεων ασφαλείας, των πανεπιστημίων, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, ενώ περίπου 50.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back