ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τέλος μιας άλλης προσφυγιάς

Εικόνα του άρθρου Το τέλος μιας άλλης προσφυγιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2016, 01:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Λουτφού Καραντάγ, ετών 102, άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένας από τους 1.500 μουσουλμάνους Γιαννιώτες που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς το 1924 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάννης. Και ίσως ο τελευταίος μιας ιδιαίτερης προσφυγικής γενιάς.

Ένας άνθρωπος που δεν λησμόνησε τη δική του χαμένη πατρίδα και που την επισκεπτόταν αρκετές φορές, φέρνοντας μαζί του απογόνους Τουρκογιαννιωτών για να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους.

Κατά τις επισκέψεις του στα Γιάννενα, η πιο συγκινητική ήταν το 2010 όταν επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε, στην οδό Ασωπίου, εκεί που σήμερα στεγάζεται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων (το αρχοντικό Μίσιου). Ο 96χρονος τότε Λουτφού Καραντάγ στάθηκε μπροστά από την εξώπορτα του σπιτιού, έσκυψε και τη φίλησε.  Ο πατέρας του ήταν διευθυντής στην Οθωμανική Αγροτική Τράπεζα. Το 1924, η οικογένεια του Λουτφού Καραντάγ –ο ίδιος ήταν τότε 10 ετών-  αναγκάστηκε να εκπατριστεί και να αρχίσει μια νέα ζωή στην Τουρκία.

Ένας από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν πολύ καλά, είναι ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει κάνει μια σημαντική ερευνητική δουλειά για τους Γιαννιώτες που έφυγαν στην Τουρκία με την ανταλλαγή πληθυσμών. «Τα Γιάννενα έχασαν ένα πολύτιμο κομμάτι από τη μνήμη τους. Πρόλαβε τουλάχιστον να βιώσει την αγάπη μας, να μιλήσει μαζί μας σε άψογα ελληνικά (και γιαννιώτικα) αλλά και εμείς να αντλήσουμε αισιοδοξία και κουράγιο από την εικόνα ενός ανθρώπου, που δεν έπαψε να γελάει, να τραγουδάει και να χορεύει στα 100 του χρόνια» μας λέει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back