ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένοχος για διαφθορά ο Μπομπ Μενέντεζ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ένοχος για διαφθορά ο Μπομπ Μενέντεζ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2024, 21:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος και για τις 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας, κρίθηκε στη δίκη του για διαφθορά ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, ολοκληρώνοντας τη δραματική πτώση του άλλοτε πανίσχυρου Δημοκρατικού από το Νιου Τζέρσεϊ.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν συσκέφθηκαν για περισσότερες από 12 ώρες επί τρεις ημέρες προτού καταλήξουν στην ετυμηγορία σε μια δίκη που διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Ο Μενέντεζ, 70 ετών, είχε δηλώσει αθώος στις κατηγορίες, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης τη δράση ως ξένος πράκτορας και την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ο Μενέντεζ δήλωσε μετά την ετυμηγορία ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, κάλεσε αμέσως τον Μενέντεζ να παραιτηθεί προκειμένου «να κάνει αυτό που είναι σωστό για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας». Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι αν ο Μενέντεζ αρνηθεί να παραιτηθεί, η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσει την αποπομπή του.

Η δίκη επικεντρώθηκε σε αυτό που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλεσαν διάφορα αλληλοεπικαλυπτόμενα σχέδια δωροδοκίας στα οποία ο γερουσιαστής και η σύζυγός του Ναντίν Μενέντεζ δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και πληρωμές αυτοκινήτων και υποθηκών από τρεις επιχειρηματίες που ήθελαν τη βοήθειά του.

Ο Μενέντεζ παραιτήθηκε από πρόεδρος της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις συναδέλφων του Δημοκρατικών να παραιτηθεί.

Η Ναντίν Μενέντεζ πρόκειται να δικαστεί ξεχωριστά σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Δεν παρακολούθησε τη δίκη του συζύγου της, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Ο Μενέντεζ αποτελεί σταθερό παράγοντα στην Ουάσινγκτον για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Εκπροσωπεί το Νιου Τζέρσεϊ στη Γερουσία από το 2006, αφού προηγουμένως υπηρέτησε 13 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Πριν από αυτό, υπηρέτησε στο νομοθετικό σώμα του Νιου Τζέρσεϊ και ως δήμαρχος.

Η καταδίκη επέφερε μια νίκη στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και στον εισαγγελέα του Μανχάταν Ντέμιαν Γουίλιαμς στο Μανχάταν, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη της δημόσιας διαφθοράς.

Πριν από την απαγγελία κατηγοριών, ο Μενέντεζ δεν ήταν μόνο ένας ισχυρός πρόεδρος επιτροπών της Γερουσίας, αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος στις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επαναβεβαιώσει την επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό, να συγκεντρώσει υποστήριξη και χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία και να ανακόψει τις προόδους της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back