ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία στα πρόθυρα κυβερνητικής παράλυσης

Εικόνα του άρθρου Η Γαλλία στα πρόθυρα κυβερνητικής παράλυσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2024, 22:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού την Τρίτη, αλλά τον διατήρησε ως επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στο τέλος του μήνα.

Το γραφείο του προέδρου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μακρόν «αποδέχθηκε» την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ και άλλων υπουργών την Τρίτη. Ο Ατάλ και άλλα μέλη της κυβέρνησης «θα χειριστούν τις τρέχουσες υποθέσεις έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για το πότε ο Μακρόν θα πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό, μετά τις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα που άφησαν την Εθνοσυνέλευση χωρίς κυρίαρχο πολιτικό συνασπισμό στην εξουσία για πρώτη φορά στη σύγχρονη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ατάλ θα επικεντρωθεί μόνο στον χειρισμό των καθημερινών υποθέσεων.

«Για να τελειώσει αυτή η περίοδος το συντομότερο δυνατό, εναπόκειται σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συνεργαστούν» γύρω από «σχέδια και δράσεις που εξυπηρετούν τον γαλλικό λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου.

Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα κυβερνητικής παράλυσης από τότε που οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση νωρίτερα αυτό το μήνα οδήγησαν σε διάσπαση μεταξύ τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων: του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, των κεντρώων συμμάχων του Μακρόν και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει μόνο του.

Τα τρία κύρια κόμματα του αριστερού συνασπισμού, η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, έχουν παροτρύνει τον πρόεδρο να στραφεί σε αυτά για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο οι εσωτερικές τους συνομιλίες έχουν μετατραπεί σε σκληρή διαμάχη για το ποιον θα επιλέξουν ως πρωθυπουργό.

Οι πολιτικοί των τριών κύριων ομάδων δίνουν επίσης μάχη για την προεδρία και τις βασικές επιτροπές της Εθνοσυνέλευσης, της σημαίνουσας κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back