ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο οργανισμός έγινε προεκλογικός...

Εικόνα του άρθρου Ο οργανισμός έγινε προεκλογικός...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2023, 19:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συζήτηση για τον Οργανισμό του Δήμου Ιωαννιτών, τον «χάρτη εργασίας» δηλαδή, που αποτυπώνει πόσες θέσεις υπάρχουν, σε ποιες αρμοδιότητες, ποιος υπηρεσίες και πώς διαμορφώνεται η ιεραρχία τους, δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Είναι η τρίτη απόφαση που δεν λαμβάνεται, λόγω της μειοψηφικής δημοτικής αρχής στα Γιάννενα.

Εκτός όμως από τους προφανείς πολιτικούς λόγους, τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, υπάρχει και μια επιπλέον αίσθηση: ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και ότι ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν στον Δήμο-αν δεχτούμε ότι ένας προγραμματισμός πρέπει να ξεκινάει από το «τι έχουμε» για να συνδυαστεί με το «τι χρειαζόμαστε».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου (12/6/23) είπε ότι υπάρχουν 772 θέσεις, εκ των οποίων 206 κενές και ότι εργάζονται «480 εργαζόμενοι».

Βέβαια η αφαίρεση έχει άλλο υπόλοιπο: 566 εργαζόμενοι-ες, στις υπηρεσίες του Δήμου, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε και κάτι άλλο, που έκανε και τη δική του θέση για  το θέμα, πολιτική: ενέπλεξε προεκλογικά τον οργανισμό και τις  παρελκόμενες αυτού προσλήψεις, δεσμευόμενος ότι, εφόσον κερδίσει τις  εκλογές, τον Ιανουάριο του 2024 «η παράταξή μου θα φέρει προς ψήφιση τον  οργανισμό ο οποίος θα είναι ασπίδα του Δήμου για τα επόμενα χρόνια».  Κάλεσε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να κάνουν το ίδιο και αυτόματα, μετέτρεψε το θέμα σε προεκλογικό.

Ο δήμαρχος υπερασπίστηκε, τόσο την προετοιμασία, όσο και τους σκοπούς του οργανισμού, λέγοντας ότι «διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του Δήμου για την επόμενη δεκαετία».

 Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την καταψήφιση του οργανισμού, «στερεί από το Δήμο τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και στελέχωσης του σε κρίσιμους τομείς».

Ενώ είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη περί «ενωμένης αντιπολίτευσης», τόνισε ότι «τα ίδια θα έκαναν» ακόμα και σε περίπτωση που ο διάλογος ήταν πιο δημιουργικός κ.λπ. Είπε συγκεκριμένα, για την κα Καλογιάννη, ότι οι προτάσεις της ουσιαστικά ήταν αδύνατο να γίνουν αποδεκτές, καθότι άλλαζαν τη φιλοσοφία του οργανισμού.

Πέραν του οργανισμού και των δεδομένα υπαρκτών ζητημάτων που παρέθεσε ο δήμαρχος (διαφορετικές ανάγκες του Δήμου πλέον, απώλειες προσωπικού που μεγαλώνει κ.ο.κ.), υπάρχουν τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:

Θα επιτρέψει η κυβέρνηση προσλήψεις «1 προς 1» όπως μπορεί, αλλά το κάνει μόνο κατ’ επιλογήν, κυρίως για τα σώματα ασφαλείας και όχι για κοινωφελείς και δημόσιες υπηρεσίες ή ο Δήμος θα φτιάχνει οργανισμούς χωρίς «αιμοδότη»;

Και επίσης, πόσοι-ες εργάζονται στον Δήμο: 480; 566; Κάποιος άλλος αριθμός;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back