Όταν μια δημοτική αρχή ετοιμάζει επί τρία χρόνια έναν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, τότε θα έπρεπε να είναι εύκολο να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: Τι ακριβώς θα έπρεπε να γίνει για να δουλεύει καλύτερα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη ο μηχανισμός ενός Δήμου και για να ανταποκριθεί στις νέες, σύγχρονες ανάγκες;
Το ερώτημα αυτό από την πρόσφατη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με την κατάθεση προς ψήφιση του τροποποιημένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, δεν έχει σαφή απάντηση. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση ούτε καν για το πόσο προσωπικό εργάζεται αυτή τη στιγμή στον Δήμο (όχι, στα νομικά του πρόσωπα ή στις επιχειρήσεις του). Από τα νούμερα που κατατέθηκαν για τις υφιστάμενες οργανικές θέσεις, αορίστου χρόνου ή προσωποπαγείς, και με τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις, προκύπτει κατ’ εκτίμηση ότι στον Δήμο Ιωαννιτών εργάζονται περίπου 500 άτομα.
Και φυσικά υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα, όπως αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση, τα οποία κάθε άλλο πείθουν για την «επιστημονικότητά» τους. Η πρόβλεψη για μία Γενική Διεύθυνση, και όχι 2 ή 3, βασίστηκε στην επιθυμία του εκλιπόντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ σύμφωνα με την οποία «θα ήθελε να μιλάει μόνο με έναν». Η πρόβλεψη για δημιουργία αυτόνομου Τμήματος «Κλιματικά ουδέτερη πόλη έως το 2030» δεν συνοδεύεται… από πρόβλεψη από προσωπικό. Και φυσικά, όταν έχεις έναν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, έτοιμο από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν μπορεί να προσθέτεις την ίδια μέρα της συνεδρίασης κάποιες «ξεχασμένες» 200 οργανικές θέσεις.
Το σίγουρο είναι ότι το προσωπικό έχει μειωθεί πολύ από την περίοδο των μνημονιακών χρόνων, χωρίς να γίνονται προσλήψεις. Την ίδια ώρα υπάρχουν αποχωρήσεις ή συνταξιοδοτήσεις, ενώ, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι τα 54 έτη.
Η καταψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ήταν αναμενόμενη. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου στάθηκε ιδιαίτερα στον νέο αριθμό θέσεων που περιλαμβάνει ο τροποποιημένος Οργανισμός. Το υπάρχον οργανόγραμμα αναφέρει, όπως ειπώθηκε, 772 οργανικές θέσεις –μόνιμες ή αορίστου χρόνου. Σχεδόν 60 από αυτές είναι προσωποπαγείς (η οργανική θέση καταργείται με τη συνταξιοδότηση του εργαζόμενου), ενώ υπάρχουν δεκάδες κενές θέσεις. Η πρόταση της δημοτικής αρχής έκανε λόγο για έναν νέο Οργανισμό με 346 νέες θέσεις.
«Με τις 346 θέσεις, το σύνολο των θέσεων του Δήμου φτάνει στις 1118. Θα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος για κάθε 100 πολίτες» είπε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας ότι κάθε άλλο παρά περικοπή θέσεων υπάρχει, αλλά αντιθέτως αύξηση των θέσεων. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε και στο κλίμα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες με ανακοινώσεις, ιδίως του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, για περικοπή θέσεων. Λόγω ακριβώς των 200 θέσεων που δεν υπήρχαν στην αρχική εισήγηση για τον τροποποιημένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Παπαγεωργίου, στην προσπάθειά του να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον τροποποιημένο Οργανισμό, επικαλέστηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προσλήψεις η όποια κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Κάτι που είναι δύσκολο έως αδύνατο όχι μόνο λόγω και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και των περιορισμών που υπάρχουν, αλλά και λόγω της ύπαρξης του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 1:1 (που τηρείται μέχρι στιγμής κατά το δοκούν).
Από την αντιπολίτευση, ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», μίλησε για «μνημείο προχειρότητας» και υποστήριξε ότι η παράταξή του έχει «συγκροτημένη άποψη για το πώς μπορεί να είναι ο οργανισμός». Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», από την άλλη, κατέθεσε πρόταση η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο Γενικών Διευθύνσεων όπως και τη δημιουργία Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικού Σχεδιασμού. Kαι οι δύο επικεφαλής διαφώνησαν με τον προεκλογικό χρόνο στον οποίο γίνεται η τροποποίηση, θεωρώντας ότι δεσμεύεται η επόμενη δημοτική αρχή.