ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελικά, ποιο είναι το προφίλ του τουρίστα στην Ήπειρο;

Εικόνα του άρθρου Τελικά, ποιο είναι το προφίλ του τουρίστα στην Ήπειρο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2018, 16:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αφορμή τα στοιχεία που έκδωσε προχτές, 22 Αυγούστου, η ΕΣΕΕ από το ΙΝΕΜΥ και τα οποία αφορούν στην τουριστική κίνηση και τις επιπτώσεις στο λιανεμπόριο, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) παρατηρεί μερικά ζητήματα.

Καταρχάς, διαφωνεί με τη δαπάνη των all inclusive πακέτων, που η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι είναι μικρότερη στο λιανικό εμπόριο.  Σύμφωνα με την έρευνα Εμπόριο και Τουρισμός στην Κρήτη, «δαπανάται περισσότερο από το 20% του ποσού που δαπανούν οι εισερχόμενοι τουρίστες στην Ελλάδα και άρα τα στοιχεία αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως αρκετά αντιπροσωπευτικά για όλη τη χώρα».

Τα αντίστοιχα ποσά για την Ήπειρο, με στοιχεία του 2017 είναι 303 ευρώ ανά επίσκεψη, 59 ανά διανυκτέρευση και 5,1 δείκτης παραμονής. Το 2018, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να εμφανιστούν αυξημένοι.

Ωστόσο, η ΕΣΕΕ επιμένει στα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η αύξηση του τουρισμού δεν σημαίνει και αύξηση στο λιανικό εμπόριο. Το ΙΝΣΕΤΕ θεωρεί ότι υπάρχει αύξηση η οποία δεν «φαίνεται» γιατί είναι… αφανής, δηλαδή μη καταγεγραμμένη και δεν συμβαίνει μόνο στο λιανικό εμπόριο. «Αναμφισβήτητα βασική αιτία για την έξαρση αυτή είναι η υπέρμετρη και αντιαναπτυξιακή υπερφορολόγηση που πλήττει συνολικά αλλά - με διαφορετικούς τρόπους - όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τέλος, διαφωνεί με την εκτίμηση της ΕΣΕΕ ότι «οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας σε δείγμα μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, σχεδόν το 60% των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα προέρχεται από τις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις» επικαλούμενο τη δική του μελέτη «Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού για διακοπές στην Ελλάδα» από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, στην Ήπειρο, ο μέσος όρος κόστους είναι χαμηλότερος από τον υπόλοιπο ελληνικό, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό όμως.

Τέλος,  θέτει σε διαφορετική βάση τη θέση του εσωτερικού τουρισμού: «Παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό από το 70% συρρικνώθηκαν στο 5% και οι διανυκτερεύσεις από 7,5 εκ. σε 5 εκ., οι Έλληνες είναι ο βασικός  αιμοδότης του τουρισμού όλο το έτος με έσοδα 2 δις ευρώ.» αναφέρει η μελέτη της ΕΣΕΕ, ενώ το ΙΝΣΕΤΕ διαπιστώνει ότι «αν και η σημασία του εσωτερικού τουρισμού είναι αναμφισβήτητη, ιδιαίτερα για τις περιοχές στις οποίες αποτελεί τον κύριο πελάτη, σύμφωνα με την Έρευνα Διακοπών της ΕΛΣΤΑΤ, η δαπάνη των Ελλήνων για τουρισμό στην Ελλάδα το 2017 ανήλθε σε € 1,4 δισ., δηλαδή λιγότερο από 10% από την δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back