Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τελικά, θα φτάναμε ή όχι το «70% το καλοκαίρι»;

Εικόνα του άρθρου Τελικά, θα φτάναμε ή όχι το «70% το καλοκαίρι»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2022, 11:02
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναίρεσε για άλλη μια φορά τα δικά του λεγόμενα –του 2021-, σχετικά με τον εμβολιασμό και την πληθυσμιακή κάλυψη. Μιλώντας στον εκδότη Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια συνέντευξη όπου δεν πιέστηκε ιδιαίτερα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ως εξής στην επισήμανση «το '21 σε σχέση με το '20 ήταν μία πολύ χειρότερη χρονιά της πανδημίας στην Ελλάδα. Είχαμε 16.000 νεκρούς»:

«Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Όμως ταυτόχρονα έχουμε και το 82% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο αν θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό θα σας έλεγα πως δύσκολα θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό».

Και όμως, ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι το καλοκαίρι, στις 12 Ιουλίου, έβλεπε ότι «η Επιχείρηση ‘Ελευθερία’ απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας».

Νωρίτερα, ο διατυπωμένος στόχος ήταν το 70% όλου του πληθυσμού και όχι μόνο του ενήλικου, όπως άλλαξε το αφήγημα όταν διαπιστώθηκε πως, για διάφορους λόγους, που δεν βαραίνουν μόνο την κυβέρνηση, ο στόχος δεν ήταν εφικτός. Και η βασική επικοινωνιακή χρήση του ποσοστού, ήταν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλα είναι έτοιμα για το «άνοιγμα του τουρισμού» που φάνηκε ότι ήταν η πρώτη και κύρια κυβερνητική προτεραιότητα.

Δεν ήταν μόνο αυτός όμως που έκανε βασικά επικοινωνιακές εκτιμήσεις. Ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος εκτιμούσε στις 10 Ιουλίου ότι είναι «εφικτό το τείχους ανοσίας 70%-75% ως το τέλος του καλοκαιριού».

Ακόμα και οι «αποστρατευμένοι» από τη δημοσιότητα πλέον, Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην υπουργός και παραμένων υφυπουργός Υγείας, αντίστοιχα, εκτιμούσαν ότι το «τείχος ανοσίας» θα δημιουργούνταν «έως τις αρχές του καλοκαιριού».

Σημειώνεται ότι με τα χτεσινά (14/1/22) δεδομένα, έχει εμβολιαστεί το 66,95% του πληθυσμού της χώρας, όσος εκτιμάται στην πιο πρόσφατη αποτύπωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την επισήμανση του συνομιλητή του, έκανε μια μάλλον άκομψη αναλογία: «Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%. Ταυτόχρονα, ναι, θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς. Και ο βασικός λόγος που έγινε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς τους κρίσιμους μήνες -του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου- υπολειπόμασταν ακόμα των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back