ΕΛΛΑΔΑ

Τελευταίοι και με… ευρωπαϊκή «βούλα»

Εικόνα του άρθρου Τελευταίοι και με… ευρωπαϊκή «βούλα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2022, 23:38
ΕΛΛΑΔΑ

H ιστορία με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα συνεχίζεται και «κυνηγάει» την κυβέρνηση, η οποία χειρίστηκε κάκιστα το ζήτημα.

Χτες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στις ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε για την κατάταξη ότι «διαφωνεί» με τις εκτιμήσεις «μιας γαλλικής ΜΚΟ».

Πριν από 10 μέρες περίπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιπαράθεσε στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) μια άλλη μελέτη, προκειμένου να αποδείξει ότι η (κακή για την Ελλάδα) κατάταξη των RSF, δεν ισχύει.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μάλιστα ότι η έκθεση που παρέθεσε, ποστάροντας ένα στιγμιότυπο οθόνης που ούτε καν ανταποκρινόταν στα στοιχεία που έδινε, είναι του ΜΡΜ που βρίσκεται «υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης», κάτι που ισχύει.

Σήμερα λοιπόν, το ευρωκοινοβούλιο παρέθεσε, μαντέψτε ποια έκθεση: των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, με επίσημη ανακοίνωσή του.

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται, το ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι οι RSF κατατάσσουν 180 χώρες και περιοχές, ανάλογα με το βαθμό ελευθερίας του Τύπου. «Οι κατατάξεις βασίζονται ένα σκορ, από το 0 ως το 100, με το 100 να είναι το καλύτερο δυνατό και το 0 το χειρότερο, συνυπολογίζοντας κριτήρια όπως ο πλουραλισμός, η ανεξαρτησία των μέσων, το νομοθετικό πλαίσιο, η διαφάνεια και το επίπεδο κακομεταχείρισης των δημοσιογράφων», αναφέρει επίσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back