ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταγγελίες για την αστυνομική βία

Εικόνα του άρθρου Καταγγελίες για την αστυνομική βία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2016, 16:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η καταστολή της χτεσινής πορείας του Πολυτεχνείου, καθώς και οι ξυλοδαρμοί εκπροσώπων φορέων στο αστυνομικό μέγαρο χτες το βράδυ, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών τονίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει ακέραια την ευθύνη για το αποψινό όργιο καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Γιάννινα κατά την πραγματοποίηση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» και κάνει αναφορά γίνεται σε κυβερνητικά στελέχη που πήραν μέρος στην πορεία: «Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή κυβερνητικών στελεχών να βαδίσουν στην πορεία μαζί με τα θύματα των πολιτικών τους. Περιφρουρημένοι σε ασφαλείς δακτυλίους τοπικών κυβερνητικών στελεχών, ήρθαν στην πορεία για να συνεχίσουν τη θλιβερή παράσταση εξαπάτησης των εργαζομένων και της νεολαίας, επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την πορεία της επετείου της εξέγερσης για να λάβουν κάποια δημοκρατική ‘αγωνιστική’ νομιμοποίηση των πολιτικών τους. Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων συμμετείχε και χαιρετίζει την έκφραση της πολιτικής αποδοκιμασίας προς τα πρόσωπα των κυβερνητικών βουλευτών κατά τη διάρκεια της πορείας. Απόλυτα θλιβερή ήταν η στάση του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έδωσε κάλυψη και στέγη στους κυβερνητικούς βουλευτές, επιλογή που δεν έχει κάνει στο παρελθόν κανένα από τα εργατικά σωματεία της πόλης μας». Τέλος, καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της 24ης Νοεμβρίου.

Το ΣΕΚ Ιωαννίνων περιγράφει μερικά σημεία της βραδιάς στην ανακοίνωσή του: «Ασφαλίτες γέμισαν τις γειτονιές της πόλης προχωρώντας σε αναίτιες προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρεθήκαμε και μέλη του ΣΕΚ, αφού σε μπλόκο της ασφάλειας στη Ν. Ζέρβα μας ανακοίνωσαν πως θα πάμε μαζί τους στο αστυνομικό μέγαρο χωρίς να μας πουν για ποιο λόγο. Χαρακτηριστική ήταν η στάση μέλους της ασφάλειας που απαγόρευσε σε σύντροφο να χρησιμοποιήσει το κινητό του για να ειδοποιήσει για το τι γίνεται, καθώς και η άρνηση να μας υποδείξουν αστυνομικές ταυτότητες ενώ οι ίδιοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά». Καταγγέλλει επίσης τον ξυλοδαρμό της αντιπροσωπείας μέσα στο αστυνομικό μέγαρο και προσθέτει ότι «από αυτή τη διαδικασία επιβεβαίωθηκε ξανά και η ρατσιστική στάση αστυνομικών αφού μαζί μας προσάχθηκαν και σύντροφοι Πακιστανοί που με ειρωνικό τρόπο τους ρώταγαν αν ξέρουν τι έγινε στις 17 Νοέμβρη το ‘73 ή αν έκαναν διαδηλώσεις και στο Πακιστάν, αμφισβητώντας έμμεσα το δικαίωμα τους να συμμετέχουν στη διαδήλωση». Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι «ακολουθεί πιστά στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων κλιμακώνοντας τη καταστολή, προχωρώντας σε απαγορεύσεις διαδηλώσεων όπως έγινε με την επίσκεψη Ομπάμα, δείχνοντας το φόβο της απέναντι στις αντιστάσεις που δυναμώνουν» και καλεί σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σήμερα στις 18.00 καλείται νέα συγκέντρωση, ενώ ο συλληφθείς χτες στο αστυνομικό μέγαρο, αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιϊμπεριαλιστική Συνεργασία αναφέρει στη δική της ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πετώντας το ψευτοδημοκρατικό προσωπείο της,αποκαλύπτει το σκληρό και αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού και τηςκαταστολής. Αντιμετωπίζει τις λαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ακόμη και αυτή τηςεπετείου του Πολυτεχνείου ως εχθρικές ενέργειες". Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και το ΜΛ ΚΚΕ Ιωαννίνων. Την επίθεση, την αστυνομική βία και την κυβέρνηση καταδίκασε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το πρωί της Παρασκευής και η ΛΑΕ Ιωαννίνων.«Πολλά τα ερωτήματα για τα χθεσινά γεγονότα: Η προκλητική παρουσία της Αστυνομίας γύρω από την Περιφέρεια Ηπείρου και από δημόσια κτήρια σε άλλες πόλεις της χώρας έγινε βάσει οδηγιών της κυβέρνησης ή με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών; Τι έχει να πει για την παρουσία των ΜΑΤ μπροστά ‘στο σπίτι του’ ο συνήθως λαλίστατος Περιφερειάρχης Ηπείρου; Τι έχει να πει ο δήμαρχος όταν μέλη του δημοτικού συμβουλίου προπηλακίζονται και δημότες φορτώνονται αδιακρίτως στις κλούβες;» είναι μερικά από τα σημεία της ανακοίνωσης της ΛΑΕ.  

Ο Εργατικός Αγώνας Ιωαννίνων τέλος, καταδικάζει την επίθεση της αστυνομίας και τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών, τονίζοντας: «Καταδικάζουμε εντόνως το ξυλοδαρμό διαδηλωτή μέσα στο αστυνομικό μέγαρο, ο οποίος είχε συλληφθεί χωρίς να βρίσκεται στον τόπο των επεισοδίων. Ότι και αν είχε συμβεί, είναι αδικαιολόγητη η χρήση βίας από την αστυνομία. Καταδικάζουμε τη κυβέρνηση Συριζα – Ανελ η οποία συναγωνίζεται επάξια τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε καταστολή και χρήση αστυνομικής βίας, θυμίζοντάς μας ‘αλησμόνητες’ στιγμές του παρελθόντος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3