ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ΤΕΙ Ηπείρου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2016, 18:38
ΗΠΕΙΡΟΣ

To Εργαστήριο Υγείας των Ζώων και Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Tμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Κέντρο Βιομοριακών Επιστημών, με τους καθηγητές Τζαφάρ Μχνταβί και Πάνο Σουλτανά. Στη συνεργασία συμμετέχει και ιδιωτική εταιρία από τις ΗΠΑ. Στόχος είναι η δοκιμή στην πτηνοτροφία ενός βιοτεχνολογικού διατροφικού προϊόντος που μπορεί να κάνει εκλεκτική δέσμευση παθογόνων στο εντερικό σωλήνα των πτηνών κρεοπαραγωγής και να ανταγωνιστεί ευθέως τα αντιβιοτικά. Το ερευνητικό έργο θα κρατήσει ένα έτος και στόχος του είναι η μελέτη της αποτελεσματικότητας αυτού του προϊόντος στη δέσμευση παθογόνων του πεπτικού συστήματος των πτηνών κρεοπαραγωγής και η περαιτέρω αδειοδότησή του για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Το έργο αποτελεί τομέα αιχμής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ελαχιστοποίηση χρήσης αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή είναι επιβεβλημένη λόγω της αναπτυσσόμενης αντιβιοαντοχής παθογόνων μικροβίων που μπορεί να μεταφερθεί και στον άνθρωπο. Το ΤΕΙ επιχαίρει, καθώς τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που δίδεται από ιδιωτικό φορέα ερευνητικό έργο σε ΤΕΙ, που με βάση τα πειραματικά δεδομένα να υποβληθεί φάκελος κυκλοφορίας προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) για έγκριση, η οποία και παρακολουθεί και ελέγχει την πειραματική διαδικασία σε όλα τα βήματά  της».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back