ΗΠΕΙΡΟΣ

TEI: Άλλαξε ο Μανωλιός…

Εικόνα του άρθρου TEI: Άλλαξε ο Μανωλιός…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2016, 03:19
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια απόφαση που μοιάζει κάπως ανούσια, πήρε η σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ: αποφάσισαν τη μετονομασία των ιδρυμάτων σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», στη δεύτερη προσπάθεια του κλάδου να αλλάξει τους τίτλους. Η προηγούμενη, είναι η σημερινή επίσημη, «ΑΤΕΙ», δηλαδή ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα. Δυστυχώς, ένας ολόκληρος επιστημονικός και ακαδημαϊκός χώρος υποφέρει ακόμα από μικρομεγαλισμό και καταφεύγει σε προτάσεις αντίστοιχες με τις αιτήσεις πολυτέκνων που δεν ήθελαν τις κόκκινες πινακίδες στα αυτοκίνητά τους…

Φυσικά, η ακαδημαϊκή πληρότητα και η θεραπεία της επιστήμης δεν έχει να κάνει με ονομασίες και τα ΤΕΙ, ή οποιοδήποτε τμήμα που θεωρείται ή είναι υποβαθμισμένο, δεν πρόκειται να «ανέβει κατηγορία» ακόμα και αν ονομαστεί «πολύ ανώτατο» ή κάτι αντίστοιχο. Όπως επίσης, κανένα (μα κανένα) ίδρυμα ή σχολή, δεν καθορίζεται ως καλό ή κακό με βάση τις διαβόητες αξιολογήσεις που κατατάσσουν όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου σε πίνακες, με διαφορετικά κριτήρια η καθεμιά.

Η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ όρισε ότι αρχικά θα εκδοθούν σχετικές αποφάσεις από τις συνελεύσεις και τα συμβούλια των ιδρυμάτων και στη συνέχεια θα σταλούν προς υπογραφή και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στο υπουργείο.

Φυσικά, το βασικό πρόβλημα των ΤΕΙ, δεν είναι το όνομα αλλά το περιεχόμενο των σπουδών και η απουσία βασικών προϋποθέσεων για να συνεχιστεί ομαλά η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Γι αυτά τα ζητήματα, οι πρόεδροι αποφάσισαν να κλείσουν τα ΤΕΙ προειδοποιητικά στις 13 Οκτωβρίου, αν δεν προσληφθούν τελικά οι έκτακτοι διδάσκοντες. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, οι πρόεδροι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των πρυτάνεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back