ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τάσος Χαλκιάς, 30 χρόνια από τον θάνατό του

Εικόνα του άρθρου Τάσος Χαλκιάς, 30 χρόνια από τον θάνατό του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2022, 18:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tα αποκαλυπτήρια της προτομής του Τάσου Χαλκιά πραγματοποίησε χτες ο Δήμος Ζίτσας στην πλατεία της Γρανιτσοπούλας, όπου ο ηπειρώτης κλαρινίστας έζησε τα παιδικά του χρόνου.

Συγκεκριμένα τα αποκαλυπτήρια της προτομής, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, έγιναν από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον γιο του αείμνηστου και μοναδικού συνεχιστή της μουσικής παράδοσης της οικογένειας των Χαλκιάδων, Λάκη Χαλκιά.

«Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από το θάνατό του, έφυγε από κοντά μας στις 12 Αυγούστου 1992, πράττουμε το οφειλόμενο  χρέος μας και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Δημιουργήσαμε την προτομή του εθνικού μας κλαρινίστα» ανέφερε ο κ. Πλιάκος. Πρότεινε δε να ξεκινήσει εκ νέου μια προσπάθεια για τη δημιουργία Μουσείου Τάσου Χαλκιά ή της οικογένειας των Χαλκιάδων».

 «Ο Χαλκιάς και η γενιά του, δεν απευθυνόταν σε εφησυχασμένους πνευματικούς ταγούς, απευθυνόταν στους ανήσυχους και σκεπτόμενους ανθρώπους. Απευθυνόταν στους νέους που θέλουν να εκφραστούν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική δημοτική μουσική δεν είναι σημαντική μόνο γιατί έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αλλά γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθοδηγεί, εμπνέει και μας δίνει μοναδικές αισθήσεις» είπε στον λόγο του ο Λάκης Χαλκιάς.

«Η ανθρωπιά του Τάσου Χαλκιά και η φιλική του διάθεση είναι απαιτητή ως ανάμνηση υπόδειγμα στη σκληρή εποχή μας όπου η κοινωνική αλληλεγγύη και ο ανθρώπινος παράγοντας κάθε μέρα που περνάει χάνονται και ισοπεδώνονται. Είναι μεγάλη η συγκίνηση, η χαρά και η τιμή μου, που βρίσκομαι για άλλη μια φορά σήμερα κοντά σας, σε μια τόσο σημαντική όσο και πρωτόγνωρη εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του πατέρα μου» πρόσθεσε.

Πτυχές της ζωής του Τάσου Χαλκιά, αλλά και της προσφοράς του στη διάδοση και διάσωση της μουσικής μας παράδοσης παρουσίασε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας: «Η Ήπειρος, όπως και ο Δήμος Ζίτσας που είναι ιδιαίτερο κομμάτι της, αγαπά και ξέρει να τιμά όλους όσους αγωνίσθηκαν προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο τους σε κάθε τομέα που δραστηριοποιούνται και όλοι οι Ηπειρώτες αισθανόμαστε τιμή και υπερηφάνεια για όλους αυτούς».  

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο αντιπερειφεριάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας Δημήτρης Πανούλης,  και ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας, η βραδιά έκλεισε με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν μοναδικά, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σάββας Σιάτρας, ο Δημήτρης Υφαντής και η Νότα Καλτσούνη με τη συνοδεία του Γιώργου Κωτσίνη και του  Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, του Θανάση Πρεμέτη στο βιολί, του Γιάννη Διαμάντη στο λαούτο και του Κώστα Σιάτρα στο ντέφι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3