ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τάκης Ζαγορίσιος: Ένας ΕΠΟΝίτης που «έφυγε»

Εικόνα του άρθρου Τάκης Ζαγορίσιος: Ένας ΕΠΟΝίτης που «έφυγε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2024, 18:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

  Ο Δημήτρης Ζαγορίσιος, ο Τάκης, ένας από τους τελευταίους μιας γενιάς που δεν δείλιασε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις, πέθανε χτες στα Γιάννενα, πλήρης ημερών.

Ο Ζαγορίσιος ήταν γεννημένος το 1930, ΕΠΟΝίτης, ένα νέο παιδί που το ελληνικό κράτος καταδίκασε δις σε θάνατο, με ψήφους 3-2, στην δίκη της «υπόθεσης Πρίντζου», αφού πρώτα κρατήθηκε στα κολαστήρια του «Φιξ».

Στη φωτογραφία, η οποία είναι από το «Αντί» και το άρθρο του Ερμή Ευαγγελίδη (τεύχος 183, 31/7/1981), ο Ζαγορίσιος εικονίζεται τρίτος καθιστός από αριστερά, στις φυλακές του «Φιξ».

Ήταν όμως από αυτούς που δεν ακολούθησαν τους συντρόφους τους στο εκτελεστικό απόσπασμα τελικά και έζησε, για να γίνει ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της γιαννιώτικης αριστεράς.

Πρώτη φορά, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων με το συνδυασμό του Γιώργου Μελανίδη, το 1964. Ήταν ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους σε ψήφους, όλοι στελέχη της ΕΔΑ: Μπούτζας, Ρακόπουλος, Αποστολίδης και ο Ζαγορίσιος. Παραιτήθηκε όμως όπως και οι υπόλοιποι, για να φτάσει η σειρά εκλογής στον Χριστόφορο Κωσταδήμα, που τελικά αντικατέστησε τον Μελανίδη, ο οποίος πέθανε κατά την ορκωμοσία του.

Εκλέχτηκε ξανά το 1982, στη δημοτική αρχή Κατσαδήμα και αργότερα, το ’90, ήταν υποψήφιος με τον Φίλιππα Φίλιο.

Το 2019 ήταν στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή 28/1/24, στις 12, στην Ανατολή.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back