Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «ταξίδι» της ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης

Εικόνα του άρθρου Το «ταξίδι» της ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2017, 14:02
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση με τίτλο: «Όταν το χθες μιλάει με το σήμερα - Οι μουσικές γέφυρες, τα δάνεια και τα αντιδάνεια της ηπειρωτικής μουσικοχορευτικής παράδοσης» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 21:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Θα παρουσιαστούν εκφραστικές μορφές λαϊκών τεχνών-παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορός που συνιστούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Διακόσιοι χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί θα παρουσιάσουν τη μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου, ενώ θα αναδειχτούν οι επιρροές και οι ενσωματώσεις στο χώρο και στο χρόνο μέσα από ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στο ανατολικό μεσογειακό δίκτυο, με το οποίο ήρθαν σε επαφή οι Ηπειρώτες (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κάιρο κ.λ.π.), στη βαλκανική (Αλβανία, Ρουμανία), στις βλάχικες πολιτιστικές διαδρομές.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικό μουσικό συγκρότημα από την Πρεμετή της Αλβανίας το οποίο θα παρουσιάσει τις μουσικές γέφυρες της περιοχής με την Ήπειρο και μουσικοχορευτικό συγκρότημα από τα Γρεβενά, το οποίο θα αναδείξει τη βλάχικη παράδοση και τις επιρροές της στην Ήπειρο.

Ηπειρώτικες κομπανίες (Ν.Τάσση, Μιχάλη Μπραχόπουλου, Βασίλη Παπαγεωργίου), τραγουδιστές (Στέργιος Μπάος, Κώστας Λεοντίδης, Κώστας Ζούμπας, Mαρία Γκάντζου) και χορευτικά συγκροτήματα θα δώσουν το παρών.

Την έρευνα και την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Τζόκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back