ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα χειροτεχνικά επαγγέλματα επιμένουν

Εικόνα του άρθρου Τα χειροτεχνικά επαγγέλματα επιμένουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2018, 20:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θεσμοί όπως οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας έρχονται να αποδείξουν ότι τα χειροτεχνικά επαγγέλματα έχουν μέλλον. Από 21 έως 23 Απριλίου, 26 εργαστήρια δημιουργών άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό και μουσεία, μικρά και μεγάλα, πρόσφεραν τη δική τους συνεργασία. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια στο Ζαγόρι, για να επεκταθούν στη συνέχεια στα Γιάννενα και φέτος στο Μέτσοβο.

Ο πυρήνας των Ημερών αυτών πάντως παραμένει το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου, ένα κέντρο μοναδικό στην Ελλάδα που συνεχίζει να διδάσκει την τέχνη της υφαντουργίας και της ταπητουργίας. Εκεί την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε και μια ημερίδα με τίτλο «Υφαίνοντας το μέλλον» υπό τον συντονισμό της διευθύντριας του Ριζάρειου Κέντρου Έφης Γιέπη. Η κ. Γιέπη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμο Ζαγορίου και τον δήμαρχο Βασίλη Σπύρου για τη στήριξη αλλά και την Ελένη Παγκρατίου, «την ψυχή του προγράμματος», όπως τη χαρακτήρισε. «Από το 1979 μέχρι σήμερα, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο μεταβιβάζει τη γνώση της υφαντικής και της ταπητουργίας δηλαδή της χειροτεχνίας σε τουλάχιστον 20 μαθήτριες ετησίως με ένα από τα αρχαιότερα χειροκίνητα εργαλεία, τον αργαλειό, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση αυτής της παραδοσιακής τέχνης στις νεότερες γενιές» τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια εξέλιξης των υφαντών για να ανταποκρίνονται τις σύγχρονες ανάγκες.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Σπύρου σημείωσε ότι όσοι ασχολούνται με χειροποίητες κατασκευές πρέπει αυτή την τέχνη, την κληρονομιά των προγόνων, να τη μεταδώσουν στους επόμενους. Ευχαρίστησε δε με τη σειρά του την κ. Παγκρατίου και τους δημιουργούς που συμμετείχαν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας. «Χωρίς τις συνέργειες όλων όσων συμμετέχουν, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας όπως τις υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια είναι μια τρανή απόδειξη ότι όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε πολύ θαυμαστά πράγματα» είπε η κ. Παγκρατίου εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ζαγορίου.

Τις ημέρες αυτές, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο «κοσμούσε» ένα υφαντό μπάνερ με το σήμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας, το οποίο δημιούργησαν η Λένα Γεροθανάση από το εργαστήριο «Σαϊτα» και τα κορίτσια του Ριζάρειου Κέντρου.

Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας διοργάνωσε ο Δήμος Ζαγορίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Μονοδενδρίου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων και με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back