Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα voucher, οι παιδικοί σταθμοί και οι δυσκολίες

Εικόνα του άρθρου Τα voucher, οι παιδικοί σταθμοί και οι δυσκολίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2021, 00:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, γίνεται η διαδικασία των εγγραφών σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων την Παρασκευή 20 Αυγούστου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων να αναλαμβάνουν στη συνέχεια τις εγγραφές των παιδιών. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) είναι αυτός που έχει αναλάβει την ευθύνη (σημειωτέον ότι μέσω ΕΣΠΑ, voucher κατατίθενται και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι κάνουν συνήθως προκράτηση θέσης για τους ενδιαφερόμενους).

Ανελλιπώς, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, είναι μια περίοδος ταλαιπωρίας για τους γονείς που επιδιώκουν να εγγράψουν το παιδί τους στη δομή της προτίμησής τους. Κάτι βέβαια που εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι η ζήτηση που έχει ένας παιδικός σταθμός και ο αριθμός των παιδιών με voucher που μπορεί να υποδεχθεί μια δομή. Πρόκειται για έναν συνδυασμό δεδομένων. Συν τοις άλλοις, τα voucher κατατίθενται συνήθως από τους ωφελούμενους σύμφωνα με τη σειρά προσέλευσης.

Οπότε, την πρώτη μέρα των εγγραφών, υπήρχε ανέκαθεν συνωστισμός -στα Γιάννενα, μέχρι πριν δύο χρόνια, τα γραφεία και τα σκαλοπάτια του ΟΚΠΑΠΑ στην οδό Αβέρωφ «ξεχείλιζαν» από κόσμο αυτές τις αυγουστιάτικες ημέρες.

Από πέρσι, λόγω πανδημίας, ο ΟΚΠΑΠΑ άλλαξε τον τόπο προσέλευσης των ωφελούμενων μέσω του ΕΣΠΑ για τις εγγραφές. Επέλεξε ένα κτίριο με αύλειο χώρο, για την τήρηση των αποστάσεων, τον 2ο παιδικό σταθμό, στην πλατεία Πάργης.

Σήμερα, λοιπόν, στις 7:30 το πρωί, ο παιδικός σταθμός άνοιξε για να υποδεχθεί τους ωφελούμενους. Και αρκετοί ωφελούμενοι ήταν ήδη εκεί και περίμεναν. Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε και στον «Τύπο Ιωαννίνων», η ουρά δεν άργησε να σχηματιστεί. Και, όπως σε κάθε ουρά, τα παρατράγουδα δεν έλειψαν. Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, με τον οποίο μίλησε ο «Τύπος» ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός, είναι «διαφανής». Όντας ενήμερος για την καταγγελία, είπε ότι «η όλη διαδικασία ομαλοποιήθηκε».

Για την πρώτη αυτή μέρα των εγγραφών, ανακοίνωση έβγαλε η δημοτική παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση. Η παράταξη επικαλείται «καταγγελίες συμπολιτών μας» σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκαν «αναξιοπρεπή περιστατικά με πολύωρες αναμονές, με τη λίστα αναμονής να διαμορφώνεται από τις νυχτερινές ώρες, αλλά και δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία εξ αιτίας της συνάθροισης μεγάλου αριθμού πολιτών σε ένα μόνο σημείο». Η παράταξη καλεί μάλιστα τον κ. Πάνου να εξηγήσει τους λόγους επιλογής της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Θέτει δε έναν ακόμη ζήτημα ότι η έναρξη των εγγραφών στον Δήμο Ιωαννιτών προηγήθηκε της ημερομηνίας που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ σε σχετικό δελτίο Τύπου και το οποίο ενδεχομένως προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες. Η ΕΕΤΑ είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι οι εγγραφές των ωφελούμενων-κατόχων voucher στις δομές θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 24/8 –το ίδιο ανακοίνωσε και το υπουργείο Εργασίας πριν από λίγο. Πολλοί Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών, είχαν ανακοινώσει ότι οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 23 Αυγούστου ή ακόμα και στις 20 Αυγούστου.

Η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», κάνοντας τον πολιτικό της σχολιασμό, αναφέρει: «Όταν οι Δήμοι στη χώρα διαμαρτύρονται για τη μείωση των θέσεων, είναι απορίας άξιον η υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν μη σεβόμενοι τους δημότες τους».

Πολλοί Δήμοι, και ιδίως οι μεγάλοι, δεν κάνουν τις εγγραφές διά φυσικής παρουσίας αλλά μέσω διαδικτύου. Οι ωφελούμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα voucher και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως και να δηλώσουν έναν παιδικό σταθμό, απλά με ένα email…

Κάθε χρόνο ωστόσο αποτελεί ζήτημα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δικαιούχων από την ΕΕΤΑΑ λίγο καιρό πριν ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί. Οι Δήμοι θα πρέπει να γνωρίζουν εγκαίρως πόσα παιδιά θα έχουν με voucher, για να γίνεται καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν και τη λειτουργία των δομών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3