ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάχη επιβίωσης μέσω ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Μάχη επιβίωσης μέσω ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2016, 17:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τελευταία χρόνια, οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί (αλλά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού) επιβιώνουν χάρη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και συγκεκριμένα χάρη στο πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής». Όπου δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις μέσω του ΕΣΠΑ, υπάρχουν δίδακτρα, αρκετά υψηλά σε πολλές περιπτώσεις, με την προσχολική αγωγή να αποτελεί ένα είδος πολυτελείας.

Κάθε καλοκαίρι, το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο για διάφορους λόγους. Άλλοι από αυτούς επαληθεύονται στη συνέχεια, άλλοι όχι. Φέτος, η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος -μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)- προκαλεί νέες εντάσεις και προβληματισμούς. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει καταγγείλει ήδη ότι οι νέες προδιαγραφέςθέτουν σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος ενώ καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις δημοτικές δομές.

Το ίδιο σκεπτικό συμμερίζεται και η διοίκηση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του δήμου Ιωαννιτών, η οποία εκτιμά ότι υπάρχει μια τάση αποδυνάμωσης των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Το επιχείρημα αυτό βασίζεται στο ότι η χρηματοδότηση δεν θα δίνεται στους σταθμούς αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Η εκτίμηση του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππου Τσουμάνη (όπως και της ΚΕΔΕ) είναι ότι το voucher θα αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο οικονομική αξία. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα, και το voucher αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής» τόνισε, εννοώντας ενδεχόμενες συναλλαγές μεταξύ ιδιωτικών σταθμών και γονέων. Ο ίδιος έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι «εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας και να παρέχουμε καλές συνθήκες στους παιδικούς σταθμούς μας για τα παιδιά». Αυτή την περίοδο, όπως κάθε χρόνο, ο ΟΚΠΑΠΑ λειτουργεί ένα γραφείο υποστήριξης των μητέρων προκειμένου να καταθέσουν τα σωστά δικαιολογητικά στην ΕΕΤΑΑ. Υπενθυμίζεται ότι από το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ δεν επιδοτούνται θέσεις για παιδιά δημόσιων ή δημοτικών υπαλλήλων.

Αν και οι σταθμοί του δήμου Ιωαννιτών μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου με θέσεις ΕΣΠΑ, ο ΟΚΠΑΠΑ έχει πάρει προ πολλού την πολιτική απόφαση η κάλυψη αυτή να φτάνει στο 70%, ώστε το υπόλοιπο 30% των θέσεων να διατίθενται για παιδιά δημόσιων υπαλλήλων ή γονιών που δεν τους καλύπτουν οι όροι του προγράμματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καταβάλλονται δίδακτρα.

Μέσω του ΕΣΠΑ, για τον δήμο Ιωαννιτών έχουν εγκριθεί 1.093 θέσεις -421 σε ιδιωτικούς σταθμούς και 672 για δημοτικούς. «Ελπίζουμε να καλυφθούν οι θέσεις αυτές. Πέρσι είχαμε 580 θέσεις για παιδιά» τόνισε ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τη μειωμένη κατά 5% επιδότηση της κάθε θέσης. Για παράδειγμα, για το κάθε νήπιο που φιλοξενούνταν μέσω ΕΣΠΑ, η επιδότηση έφτανε στα 2.500 ευρώ, ενώ φέτος θα είναι 2.375 ευρώ. Για όλη την Ήπειρο, η συνολική επιδότηση των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ανέρχεται σε 7.178.000 ευρώ. Είναι το ίδιο ποσό με πέρσι.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τις 29 Ιουλίου. Τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 17 Αυγούστου, ενώ τα οριστικά στις 24 Αυγούστου, αφού προηγηθούν οι ενστάσεις. Από 24 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι αιτήσεις εγγραφής των παιδιών στους σταθμούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back