ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο κ. Θεοχάρης και ο κ. Γιάτσιος

Εικόνα του άρθρου Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο κ. Θεοχάρης και ο κ. Γιάτσιος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2020, 23:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη μελέτη μιας σημαντικής παρέμβασης σε αδικαιολόγητα υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή προωθεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Η ιδέα (γιατί προς το παρόν μια ιδέα είναι) αφορά την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Βασικός «πυρήνας» της παρέμβασης αποτελεί η περιοχή από τη δημοτική αγορά Αγίας Μαρίνας μέχρι το Τζαμί της Καλούτσιανης. Ως ενδεικτικές δράσεις αναφέρονται η αποκατάσταση του κτιρίου του Δημαρχείου, η ανάπλαση της δημοτικής αγοράς, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννη (κάτω από το Ωδείο), η ανάπλαση της οδού Αγίας Μαρίνας και της σύνδεσής της με το Τζαμί Καλούτσιανης, η ανάπλαση της οδού Κύργιου (με το σκεπτικό της σύνδεσης με τις πρώην στρατιωτικές φυλακές, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη δημιουργίας καλλιτεχνικού πάρκου), αλλά και η… ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου της Μητρόπολης, του μητροπολιτικού μεγάρου και των γειτονικών χώρων στάθμευσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο Δήμος αποφάσισε να υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης της μελέτης σε πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού για ωρίμανση έργων ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027… Βάσει συνοδευτικής απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου και της εισήγησης του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, «υπάρχει προφορική δέσμευση για ένταξη της πρότασης στην προαναφερόμενη πρόσκληση από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη».

Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη. Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη ψήφισε κατά έχοντας διάφορα επιχειρήματα: ότι δεν προκύπτει από πουθενά πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν σχέση με τον θρησκευτικό τουρισμό, ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της επιτροπής τουριστικής προβολής, ότι η προφορική δέσμευση του υπουργού Τουρισμού δεν αρκεί, ότι η δημοτική αρχή δεν λαμβάνει υπόψη την προ 15ετίας, επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, μελέτη ενοποίησης και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Το μεγάλο «αγκάθι» όμως φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ο Δήμος Ιωαννιτών και η ΕΕΤΑΑ έχουν συμφωνήσει, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, έτσι ώστε η ΕΕΤΑΑ να είναι ο ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της μελέτης.

Η ΕΕΤΑΑ είναι μια ανώνυμη εταιρία, στην οποία μέτοχοι είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του κοινωνικού τομέα, με βασική αποστολή την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Μέχρι πρόσφατα, η ΕΕΤΑΑ ήταν περισσότερο γνωστή για τη διαχείριση των λεγόμενων voucher για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, οι αρμοδιότητες της ΕΕΤΑΑ ενισχύθηκαν ενώ στην κεφαλή της εταιρίας τοποθετήθηκε στενός συνεργάτης του υπουργού και στέλεχος της ΝΔ, ο δικηγόρος Ηλίας Γιάτσιος.

Ο κ. Γιάτσιος επισκέπτεται αρκετά συχνά τον τελευταίο χρόνο τα Γιάννενα –και όχι μόνο λόγω καταγωγής. Μόλις το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο κ. Γιάτσιος παραβρέθηκε μαζί με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τους αντιδημάρχους Αριστείδη Παππά και Γιάννη Αϊβατίδη κ.ά. σε ένα τραπέζι στη Βάξια Κράψης. Κατά τη συζήτηση του θέματος στην οικονομική επιτροπή, το όνομα του κ. Γιάτσιου αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Παππά.

Πέραν των προσωπικών και πολιτικών σχέσεων, η παράταξη της κ. Καλογιάννη δεν συμφώνησε με την «εκχώρηση μελετών σε άλλον φορέα, με την αυθαίρετη υπόθεση ότι το υπάρχον προσωπικό στις υπηρεσίες του Δήμου δεν επαρκεί» ενώ συγκεκριμένα για την ΕΕΤΑΑ ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό εάν έχει ή όχι εμπειρία ή αναφορά σε μελέτες για θρησκευτικό τουρισμό. 

Τις επιφυλάξεις του για την εμπλοκή της ΕΕΤΑΑ κατέθεσε και ο Θωμάς Γιωτίτσας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ψηφίζει υπέρ της υποβολής της πρότασης για μελέτη στο υπουργείο Πολιτισμού.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back