Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα ταλέντα κάνουν πάρτυ… σε σκηνές!

Εικόνα του άρθρου Τα ταλέντα κάνουν πάρτυ… σε σκηνές!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2020, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Του Βασίλη Φλούδα, οικονομολόγου


Όταν μου έστειλαν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.campus-party.org, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν ότι θα δω ένα πάρτυ από οπαδούς του camping. Καμία σχέση το campus με το camping, αλλά το εξήγησα στον εαυτό μου ως ότι «η λογική δεν ακολουθεί πάντα την επιθυμία». Πόσο μάλλον, εν μέσω κορωνοιού που τι καλύτερο από το να «αναπολήσεις» το πόσο ωραίο είναι το camping… που φέτος δεν θα πας!  Και η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις όταν μπαίνεις στο site είναι ακριβώς αυτή…χιλιάδες σκηνές και εικόνες από ανθρώπους που ξεχειλίζουν ζωντάνια. Δεν σκέφτηκα,  σε καμία των περιπτώσεων, ότι πρόκειται να γνωρίσω ένα παγκόσμιο κίνημα καινοτομίας, τεχνολογίας και  δημιουργικών  ιδεών το οποίο δημιούργησαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι. Με κεντρικό σύνθημα: «Είμαστε ένα κίνημα ονειροπόλων, κατεδαφιστών, δημιουργών. Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κόσμο, πιστεύουμε στην δύναμη των ιδεών μας και στην αξία της συνεργασίας», το campus-party δεν «ταράζει απλά τα νερά», αλλά διεκδικεί θέση στην κοινωνία και στην οικονομία μας, αναζητώντας λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων.

Τι είναι το campus-party

Δεν είναι μόνο εκδήλωση, δεν είναι μόνο φεστιβάλ, δεν είναι μόνο συνέδριο. Είναι ένα διαφορετικό πάρτυ το οποίο τα περιλαμβάνει όλα, με την καινοτομία και την δημιουργικότητα να «τραβούν την προσοχή». Διαρκεί 4 ημέρες για 24 ώρες κάθε μέρα. Πρόκειται για μια μεγάλη «συνάντηση» που συνδέει χιλιάδες ανθρώπους, με πανεπιστήμια, ιδρύματα, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις διαφόρων κρατών. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, χρησιμοποιούν τις ιδέες τους και την τεχνολογία για να σχεδιάσουν λύσεις για μια σειρά θεμάτων όπως: υγεία, απασχόληση, επιστήμη, έξυπνες πόλεις, ψυχαγωγία, οικονομία, τεχνολογία, αδιαφορώντας αν είναι μέρα ή νύχτα καθώς η ώρα στο campus-party δεν σταματά ποτέ. Είναι 4  μέρες σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία, την ανταλλαγή γνώσεων, τις νέες επιχειρήσεις, τις νέες τεχνολογίες τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν για λύσεις. Διαλέξεις, εργαστήρια, προκλήσεις, Hackathons που εστιάζουν στην τεχνολογία, τη δημιουργικότητα την καινοτομία και τα συνεργατικά προγράμματα είναι μερικά από όσα βιώνουν όσοι συμμετέχουν. Κεντρικός στόχος του κινήματος είναι να συγκεντρωθούν τα καλύτερα ταλέντα σε τομείς σχετικά με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, να μοιραστούν εμπειρίες και να καινοτομήσουν για ένα «καλύτερο αύριο».

Από 50 άτομα το 1997 έφτασαν στα 3.000.000 το 2020

Το 1997 μια ολιγομελής ομάδα νέων στην Μάλαγα της Ισπανίας, αποφάσισε να κάνει ένα φεστιβάλ τεχνολογίας προσελκύοντας συνολικά 50 ανθρώπους. Από τότε το campus-party  επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Με περισσότερά από 80 campus-party, μετατράπηκε σε ένα κίνημα που δεν κοιμάται ποτέ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα τους, που προωθεί την καινοτομία, την δημιουργικότητα και την συνεργασία. Μέχρι σήμερα το campus –party έχει πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 15 χώρες: ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Ισημερινό, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη,  Κόστα Ρίκα, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιταλία. Περισσότεροι από 700 χιλιάδες νέοι, campuseros όπως λέγονται, εξοπλισμένοι με τους φορητούς τους υπολογιστές, την δημιουργικότητα και τις τεχνολογικές τους ανησυχίες κατασκήνωσαν έως σήμερα στους χώρους που γίνονται τα «συνέδρια» και hackathon. Όπως αυτοχαρακτηρίζονται, οι campuseros αποτελούν ένα κίνημα που δεν κοιμάται ποτέ και που υποστηρίζουν ότι μπορούν να φτιάξουν μια λάμπα δωματίου έχοντας ως μοναδικά «εργαλεία» ένα μπουκάλι και ένα smartphone. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, στα campus-party έχουν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 3 εκ. άνθρωποι, περισσότεροι από 700 χιλιάδες campuseros, 7.200 ομιλητές, 900 πανεπιστήμια ενώ έχουν δημιουργηθεί και 1.600 κοινότητες με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος συμμετοχής για το Campus Party Tech Fest που προγραμματίζεται να γίνει στις ΗΠΑ (Detroit) τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι ,για συμμετοχή μιας ημέρας 25$, για 3μερο pass 209$ και για 3μερο pass με κατασκήνωση 249$ (με ατομική σκηνή την οποία σου παρέχουν οι διοργανωτές).

Ρεκόρ Γκίνες

Οι διοργανωτές του campus-party είναι περήφανοι και για το ρεκόρ Γκίνες που έχουν καθώς κατάφεραν να οργανώσουν το μεγαλύτερο social Hackathon στον κόσμο, προσελκύοντας περισσότερα από 20.000 νέα ταλέντα. Φέτος σε συνεργασία  με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζεται ένα παγκόσμιο hackathon με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων τις αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ (εξάλειψη τις φτώχειας, πλήρης πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, εκπαίδευση και υγεία, δημιουργία βιώσιμων καταναλωτικών συνηθειών, κ.α).

Ο Covid -19 ακυρώνει τις σκηνές όχι το πάρτυ 

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι το φετινό καλοκαιρινό Campus Party (9-11 Ιουλίου) θα είναι ψηφιακό, παγκόσμιο και … δωρεάν. Ήδη 22 χώρες έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών θα φτάσουν στις 40. H πόλη Μπραζίλια, της Βραζιλίας, θα «φιλοξενήσει» το World Digital Campus Party, Reboot the Planet, το οποίο θα μεταδίδεται ζωντανά στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Paco Ragageles, συν-ιδρυτής του Campus Party, η φετινή θεματική θα επικεντρώσει στην κατάσταση του κόσμου κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία με στόχο να παρουσιαστούν ιδέες για επανεκκίνηση του πλανήτη.

Αναζήτηση ταλέντων και στην Ελλάδα

Το campus-party έφτασε και στη Ελλάδα, αναζητώντας νέα ταλέντα που θα συνεισφέρουν στον στόχο για βιώσιμο, καινοτόμο και προσβάσιμο μέλλον. Συγκεκριμένα σε συνεργασία με την πρωτοβουλία (διαγωνισμός) PlayΕnergy της ENEL παρέχεται η  δυνατότητα σε νέα παιδιά από 7 χρονών έως 18 χρονών να δημιουργήσουν ολιγομελείς ηλικιακές ομάδες, να «στύψουν» το μυαλό τους και να διεκδικήσουν με τις προτεινόμενες λύσεις τους για την κυκλική οικονομία, την συμμετοχή τους σε μια ιδιαίτερη εμπειρία, στο campus-party.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back