ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα σουρεαλιστικά Χριστούγεννα του δημοτικού συμβουλίου

Εικόνα του άρθρου Τα σουρεαλιστικά Χριστούγεννα του δημοτικού συμβουλίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2016, 11:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αν θέλετε μια εικόνα για το πώς γίνεται η συζήτηση περί κουλτούρας στο δημοτικό συμβούλιο, ιδού ένα περιστατικό από τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση. Ο Νίκος Τσόλης, σύμβουλος της αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα σχετικά με το χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία. Στην απίθανη συζήτηση περί αισθητικής που ακολούθησε, είπε μεταξύ άλλων ότι «εσείς θα φάτε ρέγκες τα Χριστούγεννα; Όχι, θα φάτε παραδοσιακά. Γιαπράκια κ.λπ.» για να τονίσει τη σημασία της παράδοσης του… «κανονικού» χριστουγεννιάτικου δέντρου (άλλο βέβαια που αυτή δεν είναι μια κλασική ελληνική παράδοση, αλλά έτσι και αλλιώς έχει εντυπωθεί πλέον στο πολιτισμικό μας σύνολο) και όχι των «πειραγμένων», όπως τα είχε χαρακτηρίσει πριν από λίγο καιρό ο κ. Γκόλας. Η συζήτηση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ. Τσόλης πληροφόρησε το ακροατήριο πως εντάξει, του αρέσουν και οι κουλτούρες των άλλων, αλλά να είναι «παραπλεύρως με την κουλτούρα των Γιαννιωτών», αφού πρώτα ρώτησε τον κ. Γκόλα αν αποφασίζει μόνος του, με κριτήριο «τη δική του κουλτούρα» για τον τύπο του δέντρου.

Αυτός, απάντησε πιο εμπεριστατωμένα, προσπαθώντας να εξηγήσει στον κ. Τσόλη ότι το κεντρικό θέμα το αποφασίζει μια επιτροπή αρχιτεκτόνων και όχι ο ίδιος, ένα πρωί, ανάλογα με την… κουλτούρα του. «Δεν σημαίνει ότι και μένα μου αρέσουν τα πάντα» είπε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι μεμονωμένες αποφάσεις, «συντονισμένες» αισθητικά με το στυλ της κεντρικής πλατείας (κάτι που παραμένει δύσκολο, καθώς πρόκειται πιθανώς για μια από τις χειρότερες κεντρικές πλατείες της χώρας).

Στη συνέχεια… καθησύχασε τον κ.Τσόλη λέγοντας ότι θα υπάρχει και πιο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Πάργης.

Πριν από μερικά χρόνια, ένα «αβαν γκαρντ» χριστουγεννιάτικο δέντρο προκάλεσε σχεδόν… εμφύλιο στην πόλη και η τοποθέτησή του από τον καλλιτέχνη θεωρήθηκε σχεδόν έγκλημα καθοσιώσεως. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε αισθητικά όταν με… προσωπικές ενέργειες φορέων τοποθετήθηκε ένα τεράστιο «κανονικό» χριστουγεννιάτικο δέντρο παραπλεύρως…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back